Cine a fost "inginerul Raiului", cel care a salvat biserici de patrimoniu de la demolarea ordonată de Ceaușescu?
În anii `80, planul de sistematizare a centrului Bucureștiului a căpătat proporții nebunești, după ce Nicolae Ceaușescu a cerut demolarea mai multor biserici de patrimoniu. Țelul liderului comunist era să facă loc faraonicei Case a Poporului, actualul Palat al Parlamentului, dar și să creeze o vedere panoramică pe gustul său, din care să lipsească orice clădire care nu era o "ctitorie" a Epocii de Aur. Unul dintre eroii mai puțin cunoscuți al acelor vremuri este inginerul Eugeniu Iordăneascu, cel care a salvat de la distrugere câteva dintre cele mai importante lăcașuri de cult-monument din Capitală.
Eugeniu Iordăchescu, supranumit și "Inginerul Raiului", a fost cel care a sfidat atitudinea slugarnică a multora dintre colegii săi și prin argumente tehnice a reușit să salveze de la distrugere unele dintre cele mai valoroase lăcașuri de cult din București.
Pentru a le muta din calea demolărilor ordonate de Nicolae Ceaușescu, inginerul a propus 2 variante: demontarea și reasamblarea la destinație sau mutarea efectivă a structurlor, pe niște șine introduse temporar sub edificiu, tehnică numită translare, potrivit Imagini și Povești din București.
Una dintre marile provocări a fost mutarea Palatului Sinodal din Complexul Mănăstirii Antim, o construcție cu o lungime de 52 de metri, 25 de metri lățime, 3 nivele și cântarea aproximativ 9.000 de tone, cam cât o garnitură de tren cu 900 de vagoane.
La data de 20 februarie 1985, clădirea a fost mutată cu 20,35 de metri din calea buldozerelor. Temperatura era de -20 de grade Celsius.
La fel de spectaculoasă a fost mutarea Bisericii Mihai-Vodă și a turnului-clopotniță. Edificiul a fost translată aproape 300 de metri spre est, coborâtă cu 6 metri, iar clopotnița a fost mutată pe distanța de 255 m și, la fel, coborâtă cu aproape 5 metri. Lucrările au durat din toamna lui 1984 până în primăvara lui 1985. În prezent, Biserica Mihai-Vodă se află în spatele blocurilor pe Strada Sapienței, potrivit Leviathan.ro.
În anii regimului comunist, inimosul inginer a avut curajul să gândească, să propună şi să reuşească, alături de echipa sa, mutarea pe noi amplasamente a 9 biserici ortodoxe, dintre care 7 erau în București: biserica Schitul Maicilor, biserica Olari, biserica Sfântul Ilie - Rahova, biserica Mănăstirii Mihai Vodă, biserica Sfântul Ioan Nou („Ionică Piață"), biserica Sfântul Gheorghe („Capra"), biserica Sfântul Ștefan („Cuibul cu barză"), clopotnița bisericii Mihai Vodă, Palatul Sinodal de la Mănăstirea Antim, precum şi biserica Mănăstirii Râmeț - jud. Alba şi biserica ortodoxă „Sf. Mihail şi Gavriil" din oraşul Reşiţa.
În 1988, tot inginerul Iordăchescu a salvat de la distrugere una dintre operele cele mai frumoase ale sculptorului Carol Stork, statuia Domniţei Bălaşa, din parohia „Domnița Bălașa", pe care inginerul Iordăchescu a amplasat-o la 20 m în faţa bisericii, unde poate fi admirată şi azi.
În 1988, tot inginerul Iordăchescu a salvat de la distrugere una dintre operele cele mai frumoase ale sculptorului Carol Stork, statuia Domniţei Bălaşa, din parohia „Domnița Bălașa", pe care inginerul Iordăchescu a amplasat-o la 20 m în faţa bisericii, unde poate fi admirată şi azi.