Cum au furat sovieticii primul autoturism 100% româneasc, dezvoltat de Malaxa. De ce nu au mai reușit să-l producă?
Cu douăzeci de ani înainte de lansarea primului autoturism fabricat în România, Dacia, un model sută la sută de concepție internă a fost asamblat de uzinele Malaxa. Botezat chiar Malaxa 1C, modelul a fost produs în 200 de exemplare, înainte ca celebrul industriaș interbelic să rămână în Statele Unite, iar sovieticii, care controlau de facto România comunistă, să demonteze liniile de asamblare și să le trimită în URSS.
Istoria primele autovehicule românești este puțin cunoscută, pentru că s-a derulat în anii tulburi de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Prima "mașină", un microcar inspirat de BMW, a fost construit în 1945, la Uzinele ARO Brașov: aveam aproape 12 CP și o viteză maximă de 70 de km/oră, potrivit Revistei Arhitectura, care a dedicat automobilului ultimul număr.
În următorii doi ani au mai fost realizate trei automobile ARO, cel mai performant atingând o viteză la 125 km/oră. Și la Arsenalul Aviației Cotroceni a fost conceput un model de mașină, cu o viteză maximă de 110 km/or.
Primul automobil autohton care a intrat în producție de serie a fost Malaxa 1C. AU fost asamblate 200 de unități în uzinele Malaxa de la Reșița, între 1945 și 1947, când Nicolae Malaxa a devenit dușman al clasei muncitoare și a părăsit țara. Fabrica a fost demontată și trimisă în Rusia.
Întreaga linie de asamblare şi toate schiţele au fost trimise în URSS, fapt confirmat şi de arhivele din URSS, potrivit Piata Auto.md. Legenda spune că un oficial rus ar fi călătorit la Sofia cu o Malaxa 1C şi ar fi fost atât de impresionat, încât s-a ocupat personal de urgentarea mutării uzinei în URSS. Tocmai această mutare a şters practic toate informaţiile documentare din arhivele româneşti, iar în prezent se pare că nu mai există nici un exemplar de Malaxa 1C, singurele amintiri vizuale fiind câteva fotografii.