MENIU

Fota: ”Venirea lui Trump la putere poate însemna sfârșitul lumii cu care am operat în ultimii ani”

Sosirea lui Donald Trump la președinția Statelor Unite reprezintă, pe lângă elementul de surpriză, sfârșitul lumii cu care am operat în ultimii ani, a declarat analistul de politică externă Iulian Fota, la emisiunea ”Realitatea pe Net”, completând că republicanul ar putea arăta o diviziune mare de valori în Occident.

”Cred că și comentariile din România au reflectat ceea ce s-a crezut peste tot: alegerea lui Trump a fost o surpriză, astfel că după anunțarea rezultatelor, a urmat o încercare de digerare a acestei surprize. Oamenii caută să dea un sens venirii la președinția SUA a lui Donald Trump. Lumea era convinsă că urma să vină Hillary. Nici în cazul venirii ei nu știam ce avea să însemne, cu atât mai puțin în cazul lui Trump”, a declarat antropologul Florin Poenaru, precizând că problema este că nu se aștepta nimeni la acest scenariu și că noul președinte american rămâne imprevizibil. 

Analistul Iulian Fota este de părere că din punct de vedere extern, cel mai rău scenariu pentru România s-a adeverit: Brexit-ul și sosirea lui Donald Trump la președinția Statelor Unite. În opinia sa, venirea republicanului la putere ar putea simboliza ”sfârșitul lumii cu care am operat în ultimii ani”. Ca țară, ”lumea” de până acum a fost una din care am avut de câștigat. ”Nimeni nu poate contesta că România este de trei ori mai bogată decât în 1990”, a completat acesta.

Trump s-ar putea să arate o diviziune mare de valori în lumea occidentală, a mai afirmat Fota, explicând că atât în SUA, cât și în Europa suntem pe două seturi de valori diferite care se exclud reciproc.

”Este foarte dificil să abordăm amenințările externe câtă vreme suntem rupți în două. Dacă Trump nu-și controlează susținătorii, s-ar putea să vedem o intensificare a acțiunilor rasiste și xenofobe în SUA și în Europa. Avem mesaj călduroase pentru Trump din partea unor oameni care cochetează cu iliberalismul în Europa, printre care și Viktor Orban”, a mai precizat analistul politic. 

”După anii '90, paradoxul a fost că, deși SUA erau unica putere, nu a fost o perioadă de glorie, ci de accelerare a declinului Occidentului. Costul păstrării ordinii mondiale a fost mult mai mare”, a mai declarat antropologul Florin Poenaru. 

Peste acest cost s-a suprapus o criză economică începută în anii '70, până la finalul lui 2008, reprezentând 40 de ani care, cu mici excepții, sunt, totuși o perioadă de criză, a mai spus acesta.

”Dacă ne uităm la cei care l-au votat pe Trump - aceștia nu sunt niște rasiști bigoți, ci oamenii care l-au adus la putere, de două ori, pe Obama. Sunt oameni care au suferit cel mai mult de pe urma acestei crize din ultimii 40 de ani”, a conchis Poenaru.