Fost director SRI: Cazul simpatizantului ISIS de 17 ani trebuie să fie un semnal de alarmă
Costin Georgescu, analist de politică externă și fost director al SRI, a comentat, la Realitatea TV, cazul tânărului de 17 ani, simpatizant ISIS, care a fost reținut, marți seară, de procurorii DIICOT. "Cu cât tineretul e mai puțin educat și supravegheat, pericolul e mai mare. Trebuie pornită educația în școli", a spus Costin Georgescu. În viziunea sa, acest caz "e un semnal mare de atenție pentru țara noastră", în contextul în care "ISIS e un pericol la adresa lumii civilizate". Fostul director al Serviciului Român de Informații consideră că Statul Islamic "trebuie să dispară de pe harta lumii", iar "dacă nu se ajunge și pe uscat, nu e suficient".
"Într-adevăr e primul caz și un caz ieșit din comun pentru România, dar nici nu trebuie exacerbat, dar nici neglijat pentru că, în Europa, s-au întâmplat mai multe cazuri când cetățeni ai unor țări cu tradiție, cu vechime pe acest pământ au părăsit țara și au ajuns în zona ISIS-ului, devenind 'luptători' pentru acel 'califat'. Această organizație teroristă, extrem de periculoasă, are obiceiul de a atrage tineri și inclusiv copii prin diverse metode, în rândurile ei. Politica acestei organizații constituie un pericol. Cu cât tineretul e mai puțin educat și supravegheat, pericolul e mai mare. Trebuie pornită educația în școli pentru că copiii noștri nu știu să se protejeze de aceste pericole, nu numai al terorismului, dar și de cel al unui cutremur. Ei intră în societate nepregătiți", a spus Costin Georgescu.
În acest sens, Georgescu atrage atenția că SRI și DIICOT nu pot lupta singure cu pericolul reprezentat de ISIS.
"Trebuie văzut cum a ajuns acest băiat la islamism. Cine l-a trecut, de ce? El a luat ce e cel mai rău din islamism, ca să folosească în ce vrea el să facă. Acest caz trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toți pentru că nu pot numai serviciile, DIICOT să se lupte cu acest pericol. ISIS e un pericol la adresa lumii civilizate. Este numai o fază incipientă, dar e un semnal mare de atenție pentru țara noastră", a adăugat Georgescu.
Fostul director al SRI a explicat faptul că tinerii fără educație sunt mult mai ușor de racolat.
"În primul rând, faptul că provine dintr-o familie dezorganizată. El locuia la bunici, înseamnă că nu se mai înțelegea nici cu mama, deci dovadă că în acea familie nu mai are niciun fel de înțelegere. Relația între copil și părinți, inexistentă. Acest pericol, într-adevăr, găsește ușor câmpul slab unde să convingă și copiii fără educație, fără protecție sunt ușor de racolat la droguri, furturi, alte lucruri care încalcă legea.
Unul din punctele pe care le văd e că a trecut la altă religie. Nu treci la altă religie singur. Deci undeva s-a dus, cu cineva a vorbit, cineva l-a convins. De ce acel cineva nu a vorbit cu părinții lui? Când vine un minor la tine, tu nu discuți cu părinții respectivului minor? Sunt câteva întrebări pe care mi le pun", a explicat Georgescu.
Pe de altă parte, fostul director al SRI subliniază faptul că e importat de aflat modul în care tânărul a luat legătura cu reprezentanții ISIS.
"Pe mine mă frământă dacă el a reușit să ia legătura cu cineva din ISIS sau cineva din ISIS a luat legătura cu el pentru că ne-am da seama de interesele ISIS asupra României și de posibilitățile de comunicare pentru că ISIS e o amenințare la adresa Europei. Au un sistem de comunicare extraordinar de puternic", a afirmat Georgescu.
"Acest așa-zis stat trebuie să dispară de pe harta lumii. Dacă nu se ajunge și pe uscat, nu e suficient", subliniază Georgescu.
Fostul director al SRI a precizat faptul că s-a încercat în România, de-a lungul timpului, "să se creeze nuclee de sprijin ale terorismului": "De odihnă, de făcut bani etc. Nu am avut organizații teroriste pe teritoriul țării, dar asta nu pentru că nu s-ar fi vrut, ci pentru că nu s-a putut".
În acest context, referindu-se și la Legile Big Brother, Georgescu a ținut să puncteze faptul că inițiatorii proiectului știau deja de riscul reprezentat de ISIS.
"Cei care au făcut afirmații asupra legilor Big Brother știau mult mai multe decât știam noi. Știau de ISIS, noi încă nu știam de ei sau foarte vag. Ei știau. Au fost cu un pas, cum e și normal, pentru că, în primul rând, un serviciu trebuie să preîntâmpine orice lucru și daia s-au gândit și la aceste măsuri și să dea Dumezeu să nu avem niciun fel de atentat pe teritoriul țării noastre și să mergem pe prevenire", a conchis Costin Georgescu.