Cozmin Gușă: Siguranța Guvernului Cioloș stă în Vasile Dîncu
Consultantul politic Cozmin Gușă a oferit o analiză a situației naționale ce include alegerile din toamnă, Guvernul Cioloș, dar și rebaronizarea politicului din România. Acesta vede în vicepremierul Vasile Dîncu stâlpul de bază al Guvernului, care are capabilitatea să asigure respectabilitatea principalelor partide politice.
Lucrurile s-au asezat în regiunea noastra in aşa fel incat slabiciunea sa e ca un organism care si-a pierdut imunitatea. Romania este exact ca un individ care si-a pierdut imunitatea care poate sa fie infestat cu fel de felde boli conjuncturale la care natiunea noastra sa fie vulnerabila.
Alegerile din Romania, eu am vazut planul cu Guvernul tehnocrat in felul urmator: un Dacian Ciolos exponentul părţii de centru-dreapta care sa reuseasca sa convinga electoratul. Am o dezamagire legata de Facebook, nu isi alege cu atentie colaboratorii. De la purtatorul de cuvant pana la seful de cancelarie. Ciolos nu a dovedit ca poate sa zboare mai sus de cat a putut sa zboare PNL. Ciolos este un bun organizator, dar care nu isi face astazi treaba pentru care s-ar pricepe. Eu cred ca portanţa lui Ciolos nu este mai sus decat a liberalilor. Greul adevarat il duce Dîncu. Siguranta acestui Guvern sta in Vasile Dîncu. Acesta are modestia de a nu iesi in fata si are si capabilitate.
Vedeam posibilitatea ca pe partea stanga, Dîncu sa se impuna si care sa reuseasca la nivelul baronimii din PSD sa asigure respectabilitate. Ciolos, daca evolua mai bine, putea sa asigure portanţa PNL, iar Dîncu sa asigure respectabilitatea baronilor din PSD.
În planul proiectului, prim-ministru putea sa fie si Vasile Dîncu si vicepremier sa fie Ciolos. Pe acest proiect s-ar fi pus niste piloni pentru portanţa PNL si pentru respectabilitatea PSD.
Nu mai poti sa vorbesti acum despre idei si proiecte la PSD. Au disparut. Dîncu poate sa aduca in continuare despre aceste lucruri. În momentul de fata nu mai vorbim despe proiecte si idei. Ne vine sa radem. Acesti caini negri nu dau importanta pentru ca sunt timorati si aparati. Politica romaneasca sufera din cauza lipsei de dezbatere, iar dezbaterile se fac la partid, nu cu preşedintele, nu cu Guvernul, ci cu sindicatele, cu organizatiile guvernamentale.
Aceasta baronizare a politicii romanesti a facut să nu mai conteze intelectualii din Romania.