MENIU

RUSIA. Prima FEMEIE în spaţiu, după 17 ani

Cosmonauta Elena Serova a pornit azi-noapte într-o misiune către Staţia Spaţială Internaţională, acolo unde va petrece următoarele şase luni. Serova este prima femeie din Rusia care pleacă în cosmos după 17 ani.

Elena Serova, în vârstă de 38 de ani, este însoţită de cosmonautul rus Aleksandr Samokutiaev şi cel american Barry Wilmore.

"Întotdeauna resping termenul de "femeie cosmonaut", nu există o asemenea profesie, poţi fi inginer de teste spaţiale sau cercetător. Asta înseamnă că un cosmonaut trebuie să aibă anumite calităţi, calităţi care ţin de caracter, ca să poată lucra ca şi cosmonaut".

Soţul Elenei spune: "Am sentimente amestecate. Pe de o parte, soţia mea pleacă foarte departe, de cealaltă parte înţeleg toate dificultăţile şi aspectele mai ciudate legate de această experienţă. Dar după cum spune şi Aliona, suntem foarte mândri de ea".

Zborul Elenei Serova, membră a echipei de cosmonauţi profesionişti, marchează un moment de cotitură, cu atât mai mult cu cât revenirea femeilor în activitatea de cucerire a spaţiului rămâne un subiect important pentru Rusia. Moscova a sărbătorit, în anul 2013, 50 de ani de la zborul Valentinei Tereşkova, prima femeie care a ajuns în spaţiu.