MENIU

Pensiile s-au majorat, prețurile au explodat. Vești proaste în România

Odată cu majorarea pensiilor, prețurile au explodat în piețe și magazine. De vină ar fi seceta din această vară care a dus la o scădere drastică a producției în țara noastră. Fermierii își vând marfa la prețuri scăzute sau o aruncă, însă intermediarii ar fi cei care cresc prețurile și de zece ori mai mult față de producător, spun agricultorii.

Secetă severă, samsarii profită de fermierii care muncesc

În ciuda recalculării pensiilor, românii susțin că se descurcă tot mai greu cu banii. Chiar dacă unii dintre ei au primit măriri, odată cu acestea și prețurile alimentelor au crescut brusc.

„Mi-am luat cărniță ... nici nu mai discutăm. Mă încadrez în ce am... am redus...”, spun oamenii.

„Cartofii...s-au mărit pensiile și au explodat prețurile...Omul se îmbolnăvește de nivelul de trai. Mâine are o problemă...”, a completat un alt pensionar.

Bani mai mulți dau oamenii și pentru legume: un kilogram de ardei gras costă 10 lei, unul de castraveți ajunge la 7 lei, iar un kilogram de morcovi costa 5 lei. Situația este una critică în toată Europa. 50 la sută din suprafețele agricole sunt afectate de seceta din aceasta vara, lucru care se reflectă în prețurile de la raft.

Între timp, un nou studiu atrage atenția asupra alimentelor ultra procesate care pot provoca boli grave. Astfel, carnea procesată și băuturile dulci cresc riscul de boli cardiovasculare, spun specialiștii.