MENIU

Reconciliere istorică SUA - CUBA. Cele două ţări îşi redeschid ambasadele

Statele Unite și Cuba, care au anunțat în decembrie o apropiere istorică, au ajuns la un acord pentru restabilirea relațiilor diplomatice și redeschiderea ambasadelor.

La sfârșitul lunii mai, Washingtonul a retras Cuba de la lista neagră a statelor care "susțin terorismul", etapă crucială care deschide calea schimbului de ambasadori. Schimbul de ambasadori va permite ameliorarea relațiilor dintre cele două țări, dar "normalizarea este un alt subiect", a avertizat deja președintele cubanez, Raul Castro.

Dincolo de restabilirea relațiilor diplomatice rămâne spinoasa chestiune a embargoului, în continuare în vigoare.Decretat în februarie 1962 și puternic întărit de legea Helms-Burton din 1996, embargoul american total asupra tranzacțiilor economice și financiare cu Cuba este constant denunțat de Havana ca un obstacol în calea dezvoltării insulei.

Barack Obama a cerut Congresului, unde ambele Camere sunt controlate de adversarii săi republicani, să acționeze pentru ridicarea embargoului. Finalul discuțiilor în curs rămâne însă nesigur, iar procesul legislativ se anunță de lungă durată.

Mai multe articole despre:
null