MENIU

Este haos în Columbia - Președintele provoacă o criză politică fără precedent: înlocuiește 7 miniștri, oamenii îi cer demisia

Este criză politică în Columbia. Președintele țării - Gustavo Petro înlocuiește șapte miniștri după ce a cerut depunerea mandatului cabinetului pentru că i-a fost respins pachetul de reforme.

Preşedintele columbian Gustavo Petro a anunţat miercuri înlocuirea a şapte dintre miniştrii săi, după opoziţia unor membri ai coaliţiei sale guvernamentale faţă de mai multe proiecte de reformă, notează AFP.

"Astăzi se construieşte un nou cabinet care va ajuta la consolidarea programului guvernului", potrivit unui comunicat oficial al şefului statului.

Gustavo Petro a procedat la înlocuirea în special a ministrului de interne, a celui al finanţelor şi a foarte controversatului ministru al sănătăţii.

Programul său, pentru care a fost ales în vara lui 2022, prevedea "o foaie de parcurs pentru a produce schimbarea în favoarea căreia au votat milioane de columbieni şi columbiene", a explicat el.

În pofida "angajamentului său în favoarea dialogului", cu o coaliţie guvernamentală deschisă spre centru şi spre dreapta moderată, acest "pact a fost respins de unii politicieni tradiţionali şi din +establishment+", a acuzat Gustavo Petro, potrivit AFP, relatează agerpres.ro.

"Vom persista în programul nostru şi în vocaţia noastră pentru acorduri naţionale majore", a promis şeful statului columbian.

Președintele Columbiei Gustavo Petro și-a dizolvat coaliția în Congres și a cerut demisia de onoare a miniștrilor săi.  Solicitarea demisiilor miniștrilor vine după refuzul partenerilor de coaliție de a aproba o reformă în domeniul sănătății care se află în Congres.

Președintele columbian Gustavo Petro a cerut miercuri demisia întregului său cabinet și a anunțat că trei partide vor părăsi coaliția de guvernare: conservatorii, liberalii și partidul „de la U”. Până miercuri după-amiază, Petro a anunțat că șapte miniștri își vor părăsi posturile: ministrul de Finanțe José Antonio Ocampo, precum și miniștrii transporturilor, sănătății, agriculturii, internelor, comunicațiilor și științei. Remanierea urmează frustrării lui Petro față de modul în care Congresul a gestionat reforma propusă în domeniul sănătății.

Petro și partidul său progresist „Pactul istoric” au câștigat alegerile de anul trecut după ce au promis reforme politice și economice majore în timpul campaniei electorale. Reformele promise nu s-au produs, mai ales că partidele tradiționale care s-au alăturat coaliției s-au opus unora dintre aceste reforme. Partidele tradiționale nu au fost interesate de propunerile guvernului de a reforma sistemul de sănătate, pensiile și dreptul muncii din Columbia.

În ultima săptămână s-au desfășurat mai multe proteste față de reformele lui Petro. Oamenii cer demisia președintelui de stânga de la conducerea țării.

Președintele columbian a prezentat reformele în lunile februarie și martie pentu zonele cheie ale sărăciei: sănătate, muncă, pensii.

În capitala Columbiei, Bogota, au avut loc în ultimele zile mitinguri de protest faţă de reformele propuse de preşedintele de stânga, Gustavo Petro. În februarie şi martie, Gustavo Petro a prezentat proiectele de legi privind reforma sănătăţii, reforma muncii şi a pensiilor, zone cheie ale strategiei sale antisărăcie, scrie Rador.
Guvernul columbian intenţionează să reducă săptămâna de lucru de la 48 la 42 de ore, să introducă un venit minim garantat pentru columbienii fără pensii şi să centralizeze plăţile pentru clinici şi spitale.

Protestatarii nu sunt mulțumiți: "Reformele sunt groaznice. Reforma sănătăţii trage înapoi columbienii cu 30 de ani, este un regres în sectorul privat de sănătate, este un drum către prăpastie. La fel stau lucrurile şi cu reforma pensiilor. Tot ce propune preşedintele sunt tânpenii - de asta suntem aici astăzi", susține una dintre protestatare.

Oamenii care se opun reformelor președintelui Petro de stângaspun că reformele vor distruge procesul de formare de noi locuri de muncă şi vor afecta grav finanţele publice.

Cu ce nu sunt de acord columbienii

Reforma în domeniul sănătății ar oferi statului mai mult control asupra fondurilor masive utilizate pentru finanțarea sistemului de sănătate din Columbia. Liderii celor trei partide și-au exprimat public îngrijorarea privind schimbările radicale propuse în reforma președintelui. 

Cu această concediere masivă, Petro a cufundat țara într-un nivel fără precedent de incertitudine. Cea mai îngrijorătoare pierdere este fostul ministru de Finanțe José Antonio Ocampo, care fusese unul dintre puținii tehnocrați rămași în guvern. Finanțiștii și economiștii l-au considerat singura persoană care ar putea trage înapoi frâiele posibilelor mișcări radicale ale lui Petro în economie.  Odată cu plecarea sa, teama și incertitudinea cresc față de pericolul aruncării în haos de către actualul președinte Petro în loc de reponsabilitate fiscală în Columbia, scriu analiștii.