MENIU

Klaus Iohannis, la ONU: "Uitaţi-vă la consecinţele globale teribile ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei”

Klaus Iohannis, discurs la ONU. Foto: Profimedia

România a acordat un sprijin puternic şi mutidimensional Ucrainei şi poporului său şi ne-am angajat să îl menţinem atâta timp cât va fi necesar, a declarat miercuri, preşedintele României, Klaus Iohannis, în discursul său susţinut la New York, în Adunarea Generală a ONU, subliniind că România sprijină pe deplin iniţiativa de pace a preşedintelui Volodimir Zelenski.

"Uitaţi-vă la consecinţele globale teribile ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acest război a declanşat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, încălcând dreptul internaţional şi având implicaţii mult dincolo de Europa", a spus Iohannis în ultimul său discurs din Adunarea Generală a ONU în calitate de preşedinte al României.

"România a acordat un sprijin puternic şi multidimensional Ucrainei şi poporului său şi ne-am angajat să îl menţinem atât timp cât va fi nevoie. În acelaşi timp, România îşi va continua sprijinul necondiţionat pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, a doua cea mai afectată ţară de acest război", a adăugat preşedintele român.

El a subliniat că "securitatea noastră nu este regională, ci globală" şi că "acest război brutal a afectat deja naţiuni şi oameni din întreaga lume".

Şeful statului român a evidenţiat rolul crucial în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina jucat de România prin porturile sale de pe Dunăre şi de la Marea Neagră.



"Un conflict pe termen lung este inacceptabil şi trebuie să rămânem ferm pe poziţie. Ucraina are nevoie de sprijinul hotărât al tuturor statelor membre ale ONU, determinate să respecte dreptul internaţional şi Carta ONU. România sprijină pe deplin Iniţiativa de Pace a Preşedintelui Zelenski: este singura abordare care poate asigura o pace justă şi durabilă şi este în deplin acord cu Carta ONU şi cu dreptul internaţional", a mai spus Iohannis în discursul său.

După valuri de reintroduceri a controalelor la frontiere, un expert cere țărilor UE să spună dacă mai vor să păstreze Schengen

În acelaşi timp, preşedintele a vorbit despre conflictul din Fâşia Gaza şi a îndemnat la încetarea ostilităţilor, exprimându-şi susţinerea pentru soluţia celor două state.

"În urmă cu aproape un an, atacul odios comis de Hamas împotriva civililor israelieni a şocat lumea. Ca urmare a spiralei de violenţă care a urmat, acţiunile noastre bazate pe rezoluţiile Consiliului de Securitate trebuie să prevaleze. Încetarea ostilităţilor, eliberarea în siguranţă a tuturor ostaticilor şi facilitarea transportului în siguranţă a ajutorului umanitar pentru civilii din Gaza sunt imperative pe care nimeni nu le poate nega", a arătat Iohannis în Adunarea Generală a ONU.



"În plus, susţinem toate eforturile de reluare a procesului politic bazat pe soluţia celor două state, coexistând în pace şi securitate, în interiorul unor frontiere sigure şi recunoscute", a pledat preşedintele României.

Tensiuni maxime în Orientul Mijlociu. Șeful armatei israeliene le-a transmis soldaţilor să se pregătească pentru o posibilă "intrare" în Liban