MENIU

Iulian Leca: Un șaman și o carantină haotică

Iulian Leca

Există un medic în România care face senzație mai mult decât orice altceva și numele său este Flavia Groșan. Medicul din Oradea care "face minuni" în lupta cu pandemia Covid-19, așa cum titrează o parte din presă. Nicicând în istorie doctorii, vracii, șamanii și alte categorii preistorice de medici nu au avut mai mult succes decât în perioadele în care lumea era lovită boli și decimată de virusuri fără leac.

Din vremuri preistorice, înainte de apariția formelor cunoscute de religie și cu mult timp înainte să apară călugării vindecători, șamanii erau și preotul și doctorul comunității. Timpul a trecut iar astăzi medicina a ajuns o știință care apelează la ingenerie pentru a eradica boli sau pentru a repara sau înlocui organe întregi ale omului.

Grație vaccinurilor am evoluat în ultima sută de ani așa cum nu am mai făcut-o niciodată în istorie și e de așteptat ca viitorul să ne fie modelat de evoluția accelerată pe care a dezvoltat-o în ultimele decenii medicina. În același timp, avem și astăzi urmașii șamanilor preistorici. Aura cu care s-a înconjurat peste noapte doctorița Flavia Groșan în ultimele zile seamănă perfect cu a unui șaman care unicul "stăpân al secretului" tratamentului minune împotriva Covid-19.

Nu ar fi o tragedie ca un medic să devină vedetă națională pentru că a descoperit un tratament care, poate, chiar are efectul pe care susține doctorița Groșan că îl are. Ce nu poate fi înțeles este cum a ajuns atât de multă lume să o creadă când le spune că aceiași pacienți salvați de ea, Flavia Groșan, ar fi murit dacă ar fi ajuns în spitalele publice, pentru că acolo medicii și protocolul îi omoară cu zile.

Când oamenii aud astfel de povești, pe de o parte, iar în același timp privesc spre Guvern și autorități și văd doar bâlbe și contradicții în ce privește măsurile care se impun odată cu explozia cazurilor de infectări cu Covid-19, pe de altă parte, ce părere să își facă lumea dacă nu că au ghinionul să traiască într-o țară care nu știe cum să reacționeze coerent și înțelept în fața unei amenințări mai serioase și mai grave decât au fost valurile precedente ale pandemiei.

Cu cât situația devine mai gravă din punct de vedere sanitar cu atât încep să se vadă și mai bine problemele de natură politică din Executiv. Ce Opoziție, ce PSD sau AUR, când în Guvern se vede din stradă cum adevărata opoziție la PNL o fac partenerii de alianță de la USR-PLUS. Așa a ajuns carantinarea Capitalei încă un subiect numai bun de neînțelegeri între miniștrii Guvernului Cîțu, un pretext perfect pentru accelerarea războiului politic dintre PNL și USR-PLUS.

Neînțelegerile din Guvern nici nu ar conta atât de mult dacă nu am trece prin vremuri când timpii de reacție și deciziile pe care le iau autoritățile fac diferența între o viitoare criză economică și salvarea de la faliment a unor întregi industrii.

Dar pentru reacții inspirate ai nevoie de o guvernare în care partidele aflate în coaliția majoritară să colaboreze, nu să se afunde într-un război care nu face decât să-i decredibilizeze măsurile și acțiunile.

Când Guvernul, ministerul Sănătății, Prefectul și cine o mai participa la decizie nu se înțeleg asupra declarării carantinei în București, atunci să nu mire pe nimeni că mesaje precum cele difuzate de Flavia Groșan vor avea tot mai multă priză la public. Apelul lui Klaus Iohannis către liberali să-l ajute pe Voiculescu în gestionarea pandemiei ar trebui extins asupra întregii coaliții de guvernare.

Ajutați-vă, fraților, între voi până trece pandemia, că altfel nu vă mai poate ajuta nimeni după, dacă o sfârșim mai prost decât vecinii noștri. Cred că nimeni nu își dorește să treacă, de exemplu, prin cea a trecut Italia anul trecut, ca să luăm doar cel mai ușor caz de comparat cu România. Pe scurt, singura șansă ar fi ca PNL și USR-PLUS să-și vină în fire și să se facă frați de suferință la guvernare. 

Oricât de patetic și de ireal ar suna un astfel de sfat pentru guvernanți, e singura variantă în care Guvernul are o șansă să supraviețuiască. Cealaltă variantă, în care membrii coaliției vor continua să-și dea contre și capete în gură, ceea ce e mult mai probabil să se întâmple în realitate, e cel mai rău scenariu posibil.

Se presupune că partidele simt când deciziile lor schimbă viața a milioane de oameni și deciziile pe care le iau pot să condamne societatea la o viață mai grea și mai proastă în viitor. E de presupus să știe și PNL și USR-PLUS că trec printr-un astfel de moment și că își joacă viitorul chiar acum. Așadar, a fi sau a nu fi carantină în București? Sau o nouă stare de urgență? Întrebări în valoare de 5-10% din PIB. În plus sau în minus...

Mai multe articole despre:
flavia grosan iulian leca