MENIU

Dan Vasile Mihale: Prea multe uniforme pentru un buget atât de sărac

O știre aparent neimportantă mi-a atras atenția în mod deosebit. Se vorbește de luni bune de lipsa banilor la buget, de un deficit uriaș și de împrumuturi pe bandă rulantă de pe piețele interne și internaționale, în condițiile în care puținii bani care intră la buget se irosesc aiurea de primării pe niște structuri a căror utiliate din ce în ce mai multă lume o pune în discuție. Una dintre aceste structuri este Poliția Locală.

La nivelul Capitalei sunt șapte poliții locale, una uriașă în subordinea doamnei Firea, și alte șase la nivelul primăriilor de sector.  Înghit fonduri uriașe din bugetele locale pentru echipament și mijloacele de intervenție, în condițiile în care rolul acestor structuri este extrem de limitat, iar primăriile stau, mereu, cu mâna întinsă la guvern.  Aceste poliții locale acționează, în general, în piețe, parcuri și, tot mai des, pe bulevardele principale din Capitală, unde  pândesc mașinile parcate neregulamentar.

 Polițiștii locali au atribuții pe Legea 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială,  a ordinii și liniștii publice, iar  prin OUG 195/2002 au  primit atribuții, limitate, și în domeniul circulației pe drumurile publice. În 2005 s-a mai deschis o portiță pentru polițiștii locali prin OUG 97, care a adus unele modificări legii care reglementează evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. 

Primul care a deschis, public, discuția despre utiliatea Poliției Locale a fost primarul din Darabani, județul Botoșani, care a spus că vrea să îi transforme pe polițiștii locali în agenți de pază, adică în ceea ce au fost. Aceștia provin din  rândul gardienilor publici și nu se știe, foarte clar,  după ce criterii au fost selectați. Unii sunt civilizați, alții nu.

Al doilea personaj important care a deschis discuția despre Poliția Locală a fost chiar ministrul de Interne, Marcel Vela, care, chiar la început de mandat, a declarat că vrea să schimbe numele Poliției Române pentru ca polițiștii din Ministerul de Interne să nu mai fie confundați cu agentii de la poliția locală. Bună părere trebuie să aibă ministrul Vela despre Poliția Locală, dacă s-a gândit la acest lucru în primele zile de muncă!

 În fine, al treilea personaj, și sper să nu fie ultimul, care vorbește despre acest subiect este Vasile Pavăl, primarul orașului Vaslui. Acesta a anunțat, miercuri, că vrea să desființeze Poliția Locală. Primarul a explicat și de ce:,, Le-am spus că în activitatea lor sunt și măsuri de prevenție (…). Cel mai simplu e să dea o amendă. Și amenzile afectează bugetul, nu le poți încasa, te înscrii cu sume. E o întreagă tevatură. Lor le este simplu să spună că au dat amenzi’’.

În București, nimeni nu deschide acest subiect, deși aici sunt cheltuielile cele mai mari pentru funcționarea acestor structuri. Primarii PSD-iști se simt confortabil cu aceste poliții locale, care le deschid, zilnic,  calea în traficul aglomerat  în drumul lor înspre și dinspre serviciu.

Mai multe articole despre:
desfiinarea Politiei Locale cer primarii