MENIU

Scandal uriaş în SUA: Trump i-a cerut şefului FBI să oprească ancheta în cazul Michael Flynn

Președintele american Donald Trump i-a cerut directorului FBI să pună capăt unei anchete asupra unui membru important al administrației prezidențiale a Statelor Unite, a afirmat marți ziarul New York Times, citat de Reuters.

Potrivit articolului de presă citat, fostul director al Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, a scris în februarie o notă privind o convorbire cu președintele, referitoare la consilierul național pentru securitate Michael Flynn, anchetat pentru legăturile sale cu Rusia. Comey afirma că Trump i-ar fi spus: "Sper că poți să renunți la asta".

Fostul șef al FBI a notat și aprecierea președintelui că Foley "e băiat bun". New York Times, preluat și de DPA, arată că nota face parte din documentația prin care Comey încerca să consemneze tentativele incorecte ale președintelui de a influența o investigație în curs.

Casa Albă a dezmințit printr-un comunicat afirmațiile cotidianului, care nu reprezintă "o redare corectă sau precisă a conversației" lui Trump cu Comey.

Președintele a apreciat de mai multe ori că generalul Flynn este o persoană onorabilă, dar "nu i-a cerut niciodată d-lui Comey sau oricui altcuiva să oprească vreo anchetă, inclusiv orice anchetă legată de generalul Flynn", susține administrația prezidențială citat de Agerpres.

Un asociat al fostului director al FBI care a văzut nota a declarat agenției Reuters că detaliile documentului, așa cum sunt prezentate de New York Times, sunt corecte. Comey a relatat în scris discuția cu președintele imediat după ce a avut loc, a doua zi după demisia lui Flynn.

Dacă aceste informaţii sunt reale, atunci avem de a face cu adevărata definiţie din dicţionar a obstrucţionării justiţiei, o acuzaţie care ar putea să ducă la punerea sub acuzare a preşedintelui Trump în Congres.

”Fără tragere de inimă trebuie să spun că da”, a declarat senatorul independent Angus King, după ce jurnaliştii CNN l-au întrebat despre posibilitatea de punere sub acuzare a preşedintelui american, dacă se dovedesc reale informaţiile incriminatorii din raportul redactat de către James Comey.

Consilierul pentru securitate a demisionat pe 13 februarie, după ce s-a aflat că s-a întâlnit cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, iar ulterior l-a indus în eroare pe vicepreședintele Mike Pence cu privire la discuțiile purtate.

Comey a fost demis de președintele Trump pe 9 mai.

Mai multe articole despre:
Donald Trump James Comey Michael Flynn