MENIU

Șefa ANM Elena Mateescu trage semnalul de alarmă! Sunt 12 ani consecutivi de când temperaturile estivale bat recorduri în România!

România va fi afectată de efectele încălzirii globale

România va trece și anul acesta printr-o vară de foc, la fel cum au fost cele din ultimii 12 ani. Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a atras atenția că datele la nivel național relevă aceeași evoluție îngrijorătoare spre temperaturi din ce în ce mai mari și spre o perioadă de secetă severă.

Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat că este posibil ca în luna iulie să fie înregistrate mai multe zile de caniculă decât se anticipa, potrivit Radio România Actualități. 

Șefa ANM  a atras atenția că începând din anul 2001, temperatura anuală a aerului din România a crescut semnificativ, iar perioada 2012-2023 a reprezentat un interval de 12 ani consecutivi în care au fost înregistrate cele mai mari abateri termice pozitive, prin comparație cu intervalul 1901 şi până în prezent.

2024 nu face excepţie de la această tendinţă, luând în considerare debutul anului, pentru că în luna mai am înregistrat la nivel mondial 11 luni consecutive cele mai calde din istorie”, a adăugat directorul general al ANM, la Radio România Actualități.

Seceta din România s-ar putea extinde

De asemenea, Elena Mateescu a spus că în lipsa unor cantităţi semnificative de precipitaţii pe termen scurt, seceta severă care deja se manifestă în mai multe zone din estul, sud-estul şi sudul ţării s-ar putea extinde.

Organizaţia Meteorologică Mondială a avertizat că există riscul foarte mari ca în 2024 să fie doborâte recordurile de temperatură înregistrate în ultimii 175 de ani, potrivit Rador.