MENIU

Se întâmplă în România. Un preşedinte şi-a organizat concursul pentru post şi şi-a semnat decizia

Mihai Simona, președinte - director General al Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, şi-a semnat singur decizia privind numirea sa într-o funcţie de conducere şi a organizat el însuşi concursul pentru funcţia pe care a ocupat-o.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate Mihai Simona se află în incompatibilitate şi conflict de interese administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat faptul că Mihai Simona se află în stare de incompatibilitate, începând cu data de 25 februarie 2016, întrucât deţine simultan funcţia de Preşedinte - Director General al Casei de asigurări de Sănătate Prahova şi pe cea de Şef Serviciu Control în cadrul aceleiaşi instituţii.

Şi-a organizat singur concursul şi şi-a semnat decizia de numire în funcţie 

În calitate de Preşedinte - Director General al Casei de asigurări de Sănătate Prahova, persoana evaluată a semnat o Decizie privind numirea să în funcţia publică de conducere Şef Serviciu Control. De asemenea, anterior semnării acestei Decizii, persoana evaluată a fost implicată în întregul proces de organizare a concursului de recrutare pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere vacante din cadrul CaS Prahova, inclusiv pe cea de Şef Serviciu Control, organizat la data de 23 februarie 2016, semnând mai multe documente ce au stat la baza organizării concursului.

Mihai Simona sfătuit să-şi caute un avocat

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 94, alin. (1) şi alin (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003. Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenţa date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Mihai Simona a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercită o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioada de 3 ani de la dată eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.