Atenție șoferi! Permisul auto suspendat ar putea fi urmărit online
Senatul a adoptat un proiect de lege prin care ar putea fi implementat un sistem digital de urmărire a documentelor reținute de Poliție.
Conducătorii auto cărora le sunt reținute permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare ar putea urmări online documentele.
Un proiect de lege, adoptat recent de Senat, stabilește că șoferii vor primi un cod unic.
Apoi, prin intermediul unui HUB de servicii al Ministerului de Interne, vor putea urmări traseul documentelor ridicate de polițiști.
Practic, inițiatorii vor să instituie un mecanism similar celui folosit de firmele de curierat.
Astfel, șoferii vor putea afla, în orice moment, unde se află permisul sau talonul suspendat de Poliție.
„Obiectivul principal al acestui HUB este simplificarea accesului beneficiarilor la serviciile furnizate de către MAI, în vederea facilitării interacţiunii online a acestora cu prestatorii de servicii publice, inclusiv prin optimizarea suportului TIC (tehnologia informației și comunicațiilor – n.r.) necesar”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Cum va funcționa sistemul
Ministerul de Interne dispune deja de un HUB funcțional, deci implementarea sistemului nu ar trebui să implice cheltuieli suplimentare.
Singurul aspect care trebuie reglementat este cel al mecanismului.
„În cazul reţinerii de către poliţistul rutier a permisului de conducere şi/sau a certificatului de înmatriculare ori de înregistrare sau, după caz, a dovezii înlocuitoare a acestora, titularul va primi un cod unic cu ajutorul căruia va putea urmări traseul documentelor reţinute”, prevede proiectul legislativ.
Astfel, conducătorii auto ar fi scutiți de drumuri pe la diverse instituții, în căutarea documentelor reținute.
Codul Rutier 2024. Ce echipamente obligatorii trebuie să aibă orice șofer în mașină? Amenzile sunt usturătoare
„De exemplu, dacă i s-a ridicat unul dintre documentele de mai sus într-un alt judeţ sau într-o altă localitate, titularul nu ştie când şi unde să se prezinte pentru a reintra în posesia acestuia”, mai spun inițiatorii proiectului.
Deocamdată, proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional. Dacă va fi adoptat, trebuie ratificat de Președintele României și, după publicarea în Monitorul Oficial, MAI va avea la dispoziție 180 de zile pentru a implementa modificările.