MENIU

Război în Ucraina, ziua 995. Rușii se pregătesc să lanseze operațiuni de asalt în mai multe direcții - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 995 / Foto: Profi Media

Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate de relația în creștere a Rusiei cu Coreea de Nord și de ce tehnologie ar putea fi schimbată cele două țări. Ucraina se află în ziua 995 a războiului.

UPDATE 17:02 - Pentru a se infiltra în spatele liniilor inamice, rușii dezbracă soldații ucraineni morți.

În discursul său adresat națiunii de miercuri seara, 13 noiembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia se apropie de nodul feroviar Kupiansk și se pregătește să-și intensifice atacurile pe acest front din regiunea Harkov (nord-est), conform informațiilor furnizate de platforma ucraineană de analiză a războiului, DeepState.

„Comandantul-șef (Oleksandr) Sîrski ne-a prezentat raportul său: pe front, accentul se pune pe regiunea Donețk și, de asemenea, pe încercările ocupantului de a-și extinde ofensiva, în special în sectorul Kupiansk”, a spus Zelenski,

UPDATE 13:45  - Armata ucraineană a declarat joi că trupele sale dețin controlul deplin asupra orașului Kupiansk din nord-estul Ucrainei și că forțele lor au oprit un avans rusesc către centrul feroviar, informează Reuters.

Un oficial instalat de Rusia a declarat anterior că forțele rusești au obținut un punct de sprijin la periferia orașului. Reuters precizează că nu a putut verifica independent relatările de pe câmpul de luptă.

UPDATE 12:30 - Ucraina reiterează că nu intenţionează să dezvolte arme nucleare, reacţionând la informaţii din media

Guvernul ucrainean a negat din nou planurile de a dezvolta arme nucleare după ce informaţii apărute în publicaţia britanică The Times sugerează că administraţia preşedintelui Volodimir Zelenski ar lua în considerare posibilitatea de a construi o bombă atomică rudimentară, care ar putea fi gata în câteva luni, în cazul în care noua administraţie a SUA îşi va retrage sprijinul militar pentru Kiev, transmite joi EFE.

"Ucraina este ataşată respectării Tratatului de Neproliferare Nucleară; nu avem, nu dezvoltăm şi nu dorim sa dobândim arme nucleare", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Gheorghi Tihii, pe contul X al ministerului la o redistribuire a materialului jurnalistic din The Times.

Ucraina, a adăugat Tihii, lucrează cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi este pe deplin transparentă în raport cu aceasta, ceea ce nu îi permite utilizarea materialelor nucleare în scopuri militare.

UPDATE 10:30 - Armata ucraineană a declarat joi că a doborât 21 din 59 de drone rusești lansate în timpul unui atac peste noapte.

Forțele aeriene au declarat că au pierdut încă 38 de drone rusești pe radar, potrivit declarației postate pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE 10:00 - Rusia masează trupe de infanterie și vehicule blindate, intensificând în același timp bombardamentele aeriene înainte de atacurile planificate de-a lungul frontului de sud, a declarat un purtător de cuvânt militar ucrainean.

„Rușii se pregătesc de ceva timp, de câteva săptămâni, să efectueze operațiuni de asalt în mai multe direcții, în special în direcția Zaporojie”, a declarat Vladislav Voloșin pentru Agenția France-Presse, citat de The Guardian.

Trupele ruse s-au concentrat asupra zonelor din jurul Vremivka, Gulyaipole și Robotîne. El a declarat că Ucraina și-a consolidat liniile defensive în sectorul de pe linia frontului.

UPDATE 8:00 - Joe Biden și Doland Truump au discutat despre războiul din Ucraina

Întâlnirea de la Casa Albă dintre preşedintele Joe Biden şi preşedintele ales Donald Trump a durat miercuri aproape două ore. Cei doi lideri au discutat și despre conflictele majore în desășurare, cel din Ucraina și cel dus de Israel împotriva Hamas.

Biden susţine ferm lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei şi a declarat în repetate rânduri că sprijină dreptul Israelului de a se apăra. Pe de altă parte, Trump a promis să pună capăt rapid războiului din Ucraina şi a declarat că administraţia Biden nu face suficient pentru a sprijini Israelul împotriva Hamas şi a altor inamici ai săi.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că a vorbit la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz și au discutat în mod special despre furnizarea de sisteme de apărare aeriană. Acesta a scris pe X, fost Twitter, că Scholz a confirmat că Ucraina va primi cel de-al șaselea sistem de apărare aeriană IRIS-T, care era în plan, până la sfârșitul anului.

Şeful Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, consideră că riscul ca Rusia să folosească arme nucleare i-a împiedicat pe liderii occidentali să-și desfășoare trupele pentru a ajuta Ucraina în război, relatează Ukrainska Pravda. 

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a asigurat NATO că administrația Biden își va consolida sprijinul pentru Ucraina în cele câteva luni înainte de revenirea lui Donald Trump la președinție și va încerca să întărească alianța în acest timp, relatează Reuters.