MENIU

Raluca Turcan: „Vrem ca pensiile să NU mai fie la mâna politicienilor”

Foto arhivă

Minsitrul Muncii spune că se dorește crearea unui cadru legislativ predictibil, iar majorările de pensii să nu mai fie apanajul promisiunilor electorale ale politicienilor.

Raluca Turcan spune că, în prezent se derulează un proces de digitalizare a 5 milioane de dosare de pensionare, dar se are în vedere și modificarea legislației, astfel încât calcularea pensiei să fie un proces predictibil.

„Avem în derulare un proces de digitalizare, care însumează 5 milioane de dosare de pensii, un proces extraordinar de greu, dar și un plan legislativ prin care corectăm legislația în privința pensiilor, astfel încât să reducem inechitățile și să nu mai avem procese câștigate pe bandă rulantă în instanță de către pensionari. Vrem să creștem contributivitatea în sistemul de pensii, dar vrem să eliminăm inechitățile, astfel încât să crească mai mult, în decursul timpului, într-o manieră predictibilă, pensiile mai mici”, spune Turcan.

Minsitrul Muncii spune că se dorește crearea unui cadru legislativ predictibil, iar majorările de pensii să nu mai fie apanajul promisiunilor electorale ale politicienilor.

„Vrem ca pensiile să fie scoase din pixul politicienilor, pentru că am văzut, în decursul timpului, iar ultimii 30 de ani stau martori pentru asta, cum legislația privind pensiile s-a modificat, de cele mai multe ori prost, în perioade sau în conjucturi politice importante. Iar atunci pe noi ne interesează să creăm un cadru legislativ stabil care să nu mai trebuiască să fie modificat o bună perioadă de timp. Iar în acest cadru, pensionarii să poată să-și acceseze dosarele de pensii. De exemplu, să știe la 60 de ani cum o să arate pensia lor. De asemenea, vrem ca dosarele să fie digitalizate, iar pensiile să aibă o creștere predictibilă, astfel încât toată lumea să știe cum va fi calculată pensia și peste 5 ani, dar și peste 10 ani. Să nu mai fie la mâna politicienilor să mintă că pensiile vor crește cu 40% când trebuie să te împrumuți, ca țară, ca să poți suporta cheltuielile asumate de stat.În momentul în care vorbim de o creștere a veniturilor în PIB, evident că și procentul de calcul al pensiilor poate să rămână același, în interior însă, având posibilitatea de a opera modificări”, a încheiat ministrul.

Mai multe articole despre: