Val de reacții din partea ambasadelor ţărilor partenere, după aderarea completă a României la Schengen
Ambasadele mai multor ţări partenere au felicitat joi România pentru aderarea completă la Spaţiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025.
Ambasada Olandei la Bucureşti a publicat un mesaj pe Facebook - "Felicitări, România" -, însoţit de un indicator rutier pe care scrie "Schengen".
La rândul ei, Ambasada Franţei în România a făcut apel, în acest context, la o Europă a solidarităţii.
"Felicitări României pentru aderarea deplină la Spaţiul Schengen! Un pas important care ne consolidează parteneriatul european şi angajamentul pentru o Europă deschisă şi solidară", au scris reprezentanţii misiunii diplomatice franceze, pe platforma X.
Marcel Boloș, despre intrarea României în Schengen: Un impuls pentru competitivitate și dezvoltare economică
Ambasada Germaniei a evidenţiat beneficiile pe care le aduce României apartenenţa completă la spaţiul european de liberă circulaţie.
"Decizia de astăzi trebuia luată de mult timp. România îndeplineşte deja de multă vreme toate cerinţele pentru a deveni membră cu drepturi depline în Spaţiul Schengen. De aceea, Germania a sprijinit activ România în acest demers, în special în ultimii ani. Ne bucurăm alături de toţi românii pentru acest succes demult meritat. Circulaţia liberă a persoanelor şi a mărfurilor aduce numeroase beneficii concrete - pentru oameni, pentru economie şi pentru o Europă unită. Felicitări, România!", a transmis ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer.
Ce beneficii aduce pentru România aderarea la spațiul Schengen terestru
Şi Statele Unite ale Americii, partenerul strategic al României, au transmis felicitări.
"Felicitări, România, pentru intrarea în Spaţiul Schengen! Acest pas important consolidează legăturile dintre România şi Uniunea Europeană. Ambasada SUA la Bucureşti se alătură celebrării acestui moment istoric", a transmis Ambasada SUA, pe Facebook, distribuind şi mesajul şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Complet în Schengen - unde vă este locul".
Miniştrii de Interne din ţările UE, reuniţi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Bulgaria şi România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat joi Consiliul Uniunii Europene.
Astfel, România şi Bulgaria devin, de anul viitor, state membre cu drepturi depline ale spaţiului de liberă circulaţie europeană.