MENIU

Previziune sumbră: când vor ajunge românii la nivelul de trai din Occident

Guvernatorul central al Austriei, Ewald Nowotny

Previziunile celebre ale lui Silviu Brucan de la începutul anilor 1990 s-au dovedit mult prea optimiste, după cum românii au văzut pe pielea lor. Mai avem de aşteptat încă 30 de ani până intrăm efectiv în rând cu lumea bună din Europa de Vest.

Ewald Nowotny, guvernatorul Băncii Austriei, a transmis ieri la BNR că cei 30 de ani scurşi de la Revoluţie nu sunt de-ajuns şi că mai trebuie o generaţie pentru convergenţa cu Occidentul.

Convergenţa condiţiilor de trai ale ţărilor din regiune către eco­no­miile din Europa de Vest a în­ce­tinit după criza financiară şi eco­no­mică din 2008, astfel că va fi ne­voie de mai mult de o generaţie pentru a re­duce decalajul, reiese din discursul lui Ewald Nowotny, guvernatorul Băncii Naţio­na­le a Aus­triei, preluat de Ziarul Financiar.

„În timp ce convergenţa deplină a PIB/lo­cuitor până în 2030 părea un scenariu realist în anii de boom economic care au prece­dat cri­za din 2008, acest obiectiv s-a îndepărtat din ce în ce mai mult în viitor. Va fi nevoie de mai mult de o generaţie pentru a reduce deca­la­jul de venituri", apreciază Ewald Nowotny, care este şi membru al consiliului guverna­to­rilor Băncii Centrale Europene.

Mai multe articole despre:
salarii nivel de trai putere de cumpărare