MENIU

Patru români mor în fiecare oră din cauza unui AVC

În România, 4 oameni mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral şi câteva zeci de mii rămân cu sechele grave.

Deşi este o problemă foarte gravă, autorităţile nu iau măsuri suficiente. A fost extins programul de tromboliză, dar nu a început pregătirea specialiştilor care să aplice rapid această procedură. Spitalele au nevoie de finanţare, dar trebuie demarată şi o campanie prin care oamenii să fie învăţaţi să recunoască semnele unui AVC şi să sune imediat la 112, scrie Stirileprotv.ro

Acidentul vascular cerebral ischemic apare atunci când un vas de sânge se înfundă cu un cheag şi sângele nu mai ajunge la creier. Bolnavul nu mai vorbeşte, nu mai este coerent, i se strâmbă gura, îi amorţeşte o parte a corpului şi nu mai are forţă.

Angajatii serviciului de ambulanţă sunt primii care ajung la pacient. Tocmai de aceea este foarte important ca ei să recunoască semnele unui AVC şi să anunţe de urgenţă spitalul în care bolnavul poate fi tratat.

Alis Grasu: “Există şi timpi care se scurg ca ambulanţa să ajungă la pacient, să îl consulte, să-l diagnosticheze, apoi în UPU e investigat. Timpul ăsta e între 45-60 de minute.″

Odată ajuns în spital, pacientului i se face un computer tomograf, iar neurologul stabileşte dacă i se administrează tromboliza, o perfuzie prin care se dizolvă cheagul de sânge sau i se face trombectomie - procedura prin care cheagul este scos.

Prin programul Acţiuni Prioritare AVC, Ministerul Sănătăţii a extins numărul centrelor în care se face tromboliza de la 10 la 43 şi până acum aproape 1.600 de pacienţi au fost trataţi. Doar că unii directori de spitale spun că nu mai sunt bani.

Mai multe articole despre:
accident vascular cerebral