Război în Ucraina, ziua 1015. Zelenski cere întărirea pozițiilor de pe frontul de est - LIVE TEXT
Volodimr Zelenski a cerut o întărire majoră a sectoarelor din estul Ucrainei, unde forțele ruse au înregistrat avansuri consistente în ultimele luni. Zelenski a lansat acest apel în timp ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele sale au cucerit două noi sate de pe linia frontului – unul în regiunea Donețk, unde se duc cele mai grele lupte, celălalt mai la sud, în regiunea Zaporojie. Ucraina a intrat în ziua 1015 a războiului.
UPDATE 19:40 - Un viceministru rus a făcut cunoscut că autorităţile au primit aproximativ 48.000 de cereri de teste ADN din partea membrilor familiilor unora dintre soldaţii care luptă în Ucraina, aflaţi în căutarea rudelor lor dispărute, a relatat o instituție de presă rusă independentă, un exemplu rar şi sugestiv al amplorii potenţiale a pierderilor militare ruseşti, relatează AFP, preluată de Agerpres.
UPDATE 17:40 - Cancelarul german Olaf Scholz a refuzat miercuri să deschidă o dezbatere cu privire la o ipotetică trimitere de trupe germane în Ucraina în caz de încetare a focului cu Rusia, după ce afirmaţii ale ministrului de externe Annalena Baerbock au provocat reacţii în mass-media, transmite AFP.
UPDATE 16:20 - Ucraina trebuie să decidă asupra mobilizării de noi soldaţi pentru a face faţă războiului cu Rusia, a declarat miercuri secretarul american de stat Antony Blinken.
"Ucraina are de luat decizii grele pentru a face o nouă mobilizare, dar sunt decizii necesare", a remarcat Antony Blinken după o reuniune a miniştrilor de externe din statele NATO. "Este un lucru esenţial, întrucât chiar dacă sunt bani, chiar dacă sunt muniţii, pe linia frontului trebuie să fie oameni care să se opună agresiunii ruse", a explicat şeful diplomaţiei americane.
UPDATE 16:00 - Rusia oferă "sprijin" programului nuclear şi de rachete al Coreei de Nord în schimbul armelor şi al soldaţilor pentru războiul său împotriva Ucrainei, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, relatează AFP.
"Aceste evoluţii pot destabiliza peninsula coreeană şi pot chiar ameninţa Statele Unite", a adăugat el în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles.
"Războiul ilegal din Ucraina ne ameninţă aşadar pe toţi", a adăugat el, subliniind pericolul global reprezentat, în opinia sa, de "alinierea tot mai mare a Rusiei, Chinei, Coreei de Nord şi Iranului" în acest conflict.
Mark Rutte şi multe ţări europene membre ale NATO încearcă să îl convingă pe Donald Trump, înainte de preluarea oficială a mandatului de preşedinte al SUA, în luna ianuarie, de necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina. Miliardarul american a promis în timpul campaniei sale electorale că va pune capăt războiului din Ucraina "în 24 de ore", fără a spune însă cum intenţionează să atingă acest obiectiv.
Coreea de Nord a trimis între 10.000 şi 12.000 de militari în Rusia pentru a ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, ceea ce constitue o "escaladare majoră", potrivit Occidentului.
UPDATE 12:30 - Ucraina a acuzat miercuri Rusia că l-a torturat până la moarte pe primarul unui oraș din sudul țării, care a fost reținut de forțele ruse în 2022 și al cărui corp a fost returnat recent de Moscova în cadrul unui schimb.
Evgen Matveev, primarul orașului Dniprorudne, „a fost ținut captiv de forțele de ocupație timp de doi ani și opt luni și torturat până la moarte. În ultimul schimb, corpul său a fost returnat Ucrainei”, a scris pe Telegram Ivan Fedorov, guvernatorul regiunii sudice Zaporojie.
Fedorov a spus că fostul primar a fost un „adevărat patriot”. „În timpul ocupației, el nu a abandonat orașul sau locuitorii săi și a făcut totul pentru a asigura viața comunității”, a adăugat el.
UPDATE 10:33 - NATO: Rusia pregătește grave acte de sabotaj și amenințări cibernetice.
NATO se teme de noi acte de sabotaj şi atacuri cibernetice ce ar putea avea loc pe teritoriul Alianţei Nord-Atlantice, a avertizat un diplomat de rang înalt pe marginea reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre, ce are loc marţi şi miercuri la Bruxelles, relatează dpa, care nu identifică oficialitatea citată.
Potrivit înaltului diplomat, în special Rusia pare să devină tot mai dispusă să ameninţe şi să provoace suferinţe prin acte de sabotaj în ţările membre ale Alianţei.
De asemenea, China, Iranul şi Coreea de Nord sunt active în privinţa atacurilor cibernetice. Beijingul, la fel ca Moscova, duce în prezent o campanie de răspândire a malware.
UPDATE 8:15 - Ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat, marți, Ucraina că a furnizat sprijin militar luptătorilor din gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care desfășoară o ofensivă împotriva forțelor siriene în nord-vestul Siriei.
„Dorim să atragem atenția în special asupra urmelor identificabile care indică principala direcție de informații ucraineană, GUR, în organizarea ostilităților și în furnizarea de arme luptătorilor din nord-vestul Siriei”, a declarat Vasili Nebenzia în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind escaladarea ostilităților în Siria.
„Ne referim la identificarea în provincie a unor instructori militari ucraineni (…) care antrenau luptătorii HTS în operațiuni de luptă. Luptătorii HTS nu numai că nu ascund faptul că sunt susținuți de Ucraina, ci proclamă acest lucru”, a spus el, acuzând Ucraina că le-a furnizat în special drone, notează hotnews.ro.
UPDATE 8:00 - Nu există încă motive pentru negocieri cu privire la modalitatea de a pune capăt războiului din Ucraina, a transmis miercuri Rusia, potrivit Reuters, agenție de presă care remarcă faptul că declarațiile Moscovei despre discuții de pace au devenit mai frecvente de când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA. în noiembrie.
„Nu există încă baze pentru negocieri”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru ziarul Izvestia.
„Multe țări și-au declarat disponibilitatea de a pune la dispoziție teritoriul lor (pentru negocieri) …. Și suntem recunoscători tuturor țărilor pentru această bunăvoință, inclusiv Qatarului”, a adăugat el.
Declarațiile sale au venit după ce Valentina Matviyenko, președinta Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, a afirmat luni că ar putea exista încercări de a începe negocierile de pace cu Ucraina în 2025.