MENIU

România, țara schimbărilor dese. În 2024, statul a făcut 178 de modificări fiscale. Adică una la două zile!

În 2024, Guvernul a făcut 1 modificare fiscală la 2 zile. Foto/Profimedia

Instabilitatea fiscală este principala problemă pe care antreprenorii din România, fie ei autohtoni sau străini, o reclamă la adresa guvernului. De exemplu, la începutul anului 2024 și până la sfârșitul lunii noiembrie, statul român a făcut nu mai puțin de 178 de modificări fiscale. Adică, una la două zile!

2024 a fost un an al haosului fiscal care descurajează investiţiile IMM-urilor, fiind făcute 178 de modificări fiscale până la final de noiembrie, adică o schimbare fiscală la două zile, avertizează o companie de software care implementează modificări fiscale ca e-Factura, SAF-T, e-TVA. Potrivit companiei, 2025 vine cu nesiguranţă şi presiuni crescute asupra antreprenorilor.

”Anul 2024 a fost marcat de o instalabilitate legislativă profundă, cu schimbări fiscale dese, ceea ce a generat o stare de incertitudine majoră pentru IMM-urile din România. Din aceste motive, antreprenorii au devenit mai reticenţi în a investi în dezvoltarea afacerilor, fără o viziune clară asupra viitorului economic, ceea ce poate veni cu repercursiuni asupra economiei ţării”, avertizează compania de software fiscal.

Astfel, având în vedere majorările de impozite şi noile reglementări anunţate, 2025 pare să vină cu aceleaşi provocări şi nesiguranţe pentru IMM-uri. Lipsa unei digitalizări reale şi a unei comunicări transparente din partea instituţiilor de stat pe întreg parcursul anului 2024 nu au făcut decât să-i demotiveze pe contribuabili să-şi investească resursele financiare, timpul şi energia în folosul business-urilor lor, atrag atenţia reprezentanţii companiei.

“Din cauza instalabilităţii legislative, a schimbărilor fiscale care au loc constat, a încetinit dorinţa antreprenorilor de a investi în afacerile lor, neştiind la ce să se aştepte mai departe. Spre exemplu, la o analiză simplă pe site-ul ANAF, vedem că în 2024 au fost făcute 178 de modificări fiscale până la final de noiembrie, deci aproximativ o schimbare fiscală la două zile, schimbări cu care mediul de afaceri trebuie să se lupte pentru că apar în mod imprevizibil. În tot acest tumult, pentru că nu ştiu la ce să se mai aştepte, multe firme îşi temperează investiţiile, deşi ar avea nevoie pentru a-şi asigura stabilitatea şi creşterea. Antreprenorii care au conştientizat că trebuie să prevină şi să îşi protejeze afacerile s-au pregătit din timp alegând să digitalizeze procese de business şi să automatizeze o parte din muncă atât pentru a ţine costurile sub control, cât şi pentru a declara corect la ANAF în vederea evitării amenzilor. Digitalizarea a devenit o necesitate, nu doar un avantaj competitiv. IMM-urile au nevoie de soluţii integrate care să le ajute să se adapteze rapid la schimbările legislative, să automatizeze raportările către ANAF, cum sunt e-Factura şi SAF-T, şi să reducă riscurile administrative. În lipsa acestor instrumente, companiile se confruntă cu un risc crescut de penalizări şi dificultăţi operaţionale”, declară reprezentanții companiei.

În acest context, firma a echipat cu 50% mai multe afaceri decât anul trecut, IMM-uri care au solicitat softuri moderne pentru gestionarea eficientă a afacerii şi transmiterea datelor către ANAF.

”Cererea IMM-urilor a crescut spectaculos în 2024 pentru dotarea cu un ERP care automatizează procese de business, simplifică operaţiunile e-Factura şi SAF-T şi care este actualizat constant cu orice nouă modificare fiscală de la stat”, spun reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, în acest climat de nesiguranţă, firmele trebuie să găsească soluţii pentru a rămâne competitive şi conforme din punct de vedere fiscal.