MENIU

Ilie Bolojan, despre veniturile șefilor de la stat: Nu mi se pare normal, când te pensionezi, să iei 10 salarii

Ilie Bolojan, despre veniturile șefilor de la stat: Nu mi se pare normal, când te pensionezi, să iei 10 salarii

Ilie Bolojan dă de pământ cu beneficiile exagerate pe care le au unii bugetari, în special oamenii aflați în structurile de conducere ale companiilor de stat. Liderul PNL a anunțat că se lucrează la un plan pentru reducerea cheltuielilor și că nu este normal ca un șef să ia 10 salarii atunci când se pensionează. Toate contractele vor fi transparente, promite Bolojan, iar unii dintre șefi ar trebui să se aștepte să fie schimbați din funcție. 

Țara este într-un echilibru bugetar foarte subțire, spune ILie Bolojan, pentru că în anii trecuți s-a cheltuit mai mult decât ne puteam permite. 

Soluțiile rămase pentru a nu intra într-o criză majoră sunt, potrivit liderului PNL, fie scăderea cheltuielilor de funcționare ale statului, eliminând risipa și nepunând în pericol investițiile, fie majorarea taxelor, dacă nu se va apela la prima soluție.

„Trebuie să fim realiști și eu voi susține întotdeauna ca înainte de a majora taxe să vedem ce putem face ca să reducem cheltuielile la maximum și să ne controlăm cheltuielile”, a spus președintele PNL.

Bolojan a precizat că se lucrează în aceste zile la un plan pentru reducerea acestor cheltuieli, iar acest plan include și o transparentizare a veniturilor șefilor companiilor de stat. Precizarea vine după ce în spațiul public a apărut informația conform căreia mai mulți șefi din companii aflate în subordinea Ministerului Transporturilor urmează să încaseze salarii și mai mari în 2025.

„În aceste zile am lucrat discret cu miniștrii, în primul rând cu miniștrii PNL, pe câteva componente - pe reducerea și reașezarea ministerelor - și le-am cerut explicit tuturor că dacă nu putem modifica contractele de mandat de pe o zi pe alta, pe care le au acești oameni care conduc companiile de stat indiferent de ce minister, dacă nu putem modifica contractele colective de muncă, care prevăd uneori drepturi aberante pentru anumite componente din companiile de stat, dar nu numai, din anumite autorități, atunci le-am cerut și consider că trebuie făcute toate publice. Și în primul rând, fiind toate publice, măcar românii vor vedea unde este nesimțirea mare”, a spus Bolojan.

Anumite contracte nu pot fi modificate, a adăugat Bolojan, vorbind despre situații din trecut când șefii au fost schimbați, însă aceștia au acționat statul în judecată și au avut câștig de cauză, primind sume importante de bani drept compensație. „Deci transparența este o o chestiune obligatorie, iar acolo unde nu se înțelege că este o chestiune de decență și de respect minim față de români, eu consider că acești directori de companii sau de autorități trebuie demiși dacă acest contract de mandat permite acest lucru”, a insistat Bolojan.

Întrebat dacă măsura de a publica prevederile privind nivelul la care sunt remunerați acești șefi este susținută și de către PSD, Bolojan a răspuns că nu crede că este ceva de ascuns.

„Eu consider că n-avem nimic de ascuns și că n-avem niciun motiv să nu facem transparente toate contractele de la toate autoritățile. Mie nu mi se pare normal ca, de exemplu, la Romsilva, când te pensionezi, să iei zece salarii. Gândiți-vă că dacă ești un șef la Romsilva, când te-ai pensionat ți-ai mai luat zece salarii. Poate ar vrea și românii care lucrează în alte sectoare, la stat sau la privat, să ia zece salarii la plecare. Sau tot felul de drepturi de genul acesta care pur și simplu sfidează bunul simț. Și cred că veți vedea că în perioada următoare aceste lucruri se vor întâmpla. Cu cât oamenii care sunt pe anumite poziții nu înțeleg că nu vor mai merge lucrurile cum au mers, cu atât cred că se vor expune nu doar ridicolului, ci și schimbării din funcție”, a spus Bolojan.

Mai multe articole despre: