Ce este „boala sărutului”. Cât de periculoasă poate să fie și care sunt simptomele acestei afecțiuni
Ce este „boala sărutului”. Cât de periculoasă poate să fie și care sunt simptomele acestei afecțiuni. Iată ce spun specialiștii.
Majoritatea cazurilor de mononucleoză infecțioasă sunt cauzate de virusul Epstein-Barr. Aproximativ 90% din populație se infectează cu acest virus până la vârsta de 30 de ani, dar majoritatea oamenilor rămân doar purtători.
Ce cauzează mononucleoza infecțioasă
De obicei, copiii nu au simptome vizibile de mononucleoză infecțioasă. Însă, adolescenții și adulții tineri (aflați în jurul vârstei de 20 de ani) care intră în contact cu virusul Epstein-Barr pot dezvolta mononucleoză infecțioasă. Cel puțin unul din patru adolescenți și adulți tineri care se infectează vor face boala.
Cum se transmite
Mononucleoza infecțioasă este cunoscută și ca „boala sărutului”, deoarece virusul care o provoacă se răspândește frecvent prin salivă, în special prin săruturi. Cu toate acestea, există și alte moduri de transmitere, cum ar fi prin:
- secrețiile respiratorii eliminate din gât prin tuse sau strănut;
- consumul de alimente și băuturi la comun cu alte persoane;
- schimbul de obiecte personale, cum ar fi periuțele de dinți sau tacâmurile;
- atingerea jucăriilor contaminate de copii cu salivă;
- contacte sexuale;
- transfuzii de sânge;
- transplant de organe.
După infecția inițială, virusul Epstein-Barr rămâne în stare latentă în organismul-gazdă. El se poate reactiva periodic fără a provoca simptome, dar poate fi transmis altor persoane în această perioadă.
Ce simptome are mononucleoza infecțioasă
Simptomele tipice ale acestei boli virale apar de obicei la 4-6 săptămâni de la infectare, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), din SUA. De obicei, ele se dezvoltă treptat și includ:
- oboseală foarte puternică;
- febră;
- durere în gât;
- durere de cap;
- dureri musculare;
- apetit scăzut;
- ganglioni limfatici umflați în zona gâtului, axilelor și inghinală;
- ficat sau/și splină mărită;
- erupție cutanată.
Severitatea simptomelor variază de la o persoană la alta. Uneori, inflamația ficatului provoacă temporar icter, o colorație galbenă a pielii și a albului ochilor cauzat de nivelul anormal de mare al bilirubinei din sânge.
De obicei, manifestările bolii dispar treptat în aproximativ patru săptămâni, însă oboseala poate persista pentru alte câteva săptămâni. Uneori, ficatul și splina pot rămâne mărite chiar și după ce oboseala dispare. În unele cazuri, mononucleoza infecțioasă poate fi simptomatică 6 luni sau mai mult.
Deși virusul va rămâne latent în corp, nu există riscul de a dezvolta din nou simptome decât dacă sistemul imunitar este slăbit.
Sursa: Medicool