MENIU

Ordinul comun privind testarea non-invazivă pe bază de salivă în școli a fost semnat! Ce prevăd procedura de testare și formularul de consimțământ al părinților - DOCUMENTE

Teste salivă

Noile instrucțiuni privind testarea elevilor în școli cu teste non-invazive pe bază de salivă, precum și formularul de consimțământ care trebuie completat de părinți au fost aprobate de ministrul Sănătății și transmise către Monitorul Oficial, potrivit unui anunț făcut, cu scurt timp în urmă, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, relatează Edupedur.ro.

Cu doar o zi în urmă, Sorin Cîmpeanu anunţa că testarea pe bază de salivă nu este obligatorie, dar reprezintă o modalitate prin care se poate contribui la siguranţa sanitară în şcoli. MInistrul făcea apel la părinţi să accepte testarea şi să counice rezultatele corecte.

Abrambureala cu testelor non-invazive pe bază de salivă a fost sesizată zilele acestea și de Consiliul Național al Elevilor (CNE), care a acuzt autoritățile că au întârziat „nepermis de mult” achiziția și livrarea acestor teste. Mai mult decât atât, reprezentanții CNE spuneau că se observă "o tendință generală din partea profesorilor" de a refuza să asiste sau să ajute la administrarea testelor de către elevi, iar personalul medical lipsește în cea mai mare parte dintre unitățile de învățământ.

În context, CNE „condamnă dezinteresul autorităților cu privire la lipsa de viziune în adoptarea unor măsuri de protecție suplimentare pentru elevi și profesori, precum și reglementările lacunare venite din partea Ministerului Sănătății și a Ministerului Educației, care nu au înțeles, nici în al doisprezecelea ceas, cât de important este dialogul cu reprezentanții societății civile în tot acest proces”. 

La polul opus, sindicaliștii din învățământul preuniversitar cer Guvernului să intervină și să"stopeze politica de umilire a personalului din sistemul național de educație". Este reacția reprezentanților profesorilor la declarațiile ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, care a cerut ca testele de salivă în școli să fie făcute copiilor de către dascăli. Sindicatele din Educație amenință cu proteste începând de luni, în toată țara. 

"I se pare cuiva normal să aduci copiii de vârstă preșcolară sau din învățământul primar și gimnazial nemâncați și nebîuți cu o ora mai devreme la școală pentru a putea să lis e aplice acele teste? Este un act inuman. Pe de altă parte, să aduc un copil posibil infectat în comunitate, în școală, și acolo să îl testez și să descopăr că este potențial infectat cu COVID, s-au gândit specialiștii din MS care vor fi recațiile la nivelul acelei grupe de preșcolari sau clase de elevi?Haosul care poate să apară, tensiunile care pot să apră, reacțiile părinților și ale cadrelor didactice -  nu s-au gândit că transformă școală într-un focar de COVID? Sau mergând mai departe - ce se întâmplă cu deșeurile medciale pentru că acele teste sunt deșeuri emdicale care au un anumit regim? Ele trebuie colectate de firme specializate. Va trebui să pui 7000 de unități cu personalitate juridică din România să încheie contracte cu firme de specilitate? Câte astfel de firme există în țara noastră?", a afirmat Marius Nistor, astăzi, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Rvenim la ordinul comun semnat astăzi a reprezentanților celor două ministere, redăm mai jos procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ:

Metodologie de lucru la nivelul unităților de învățământ

În scopul identificării rapide a eventualelor cazuri de infecție cu virusul SARS – COV-2, se efectuează testarea periodică, utilizând teste rapide antigen non invazive efectuate din proba de salivă.

  1. Măsuri generale

Testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se realizează după cum urmează:

  1. în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs;
  2. Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă sau în alte spatii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților/reprezentanților legali;
  3. Persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. În situația colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităților de învățământ, acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.
  •  Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă:
  1. Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului;

2. Se păstrează testele intre +2 – +30 °C;

3. Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasa din folia protectoare de aluminiu;

4. Se prelucrează mostra de saliva imediat după recoltare;

5. Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.

6. Se asigură permanent dezinfecția corecta a mâinilor și suprafețelor.

3.    Pentru testarea propriu-zisă:

  1. Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folositi-l cât de curând posibil
  2. Se așează dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată
  3. Se scoate un tub de extractie si o sticluta de solutie. Scoateti capacul si adaugati solutia in tubul de extractie
  4. se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei
  5. se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extractie
  6. se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical
  7. se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția
  8. se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)
  9. Se citește rezultatul după 10-15 minute
  10. Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare :

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

4. Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București au următoarele responsabilități:

1. asigură sprijin metodologic, inspectoratelor școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, privind testarea  cu teste rapide antigen din salivă în unitățile  de învățământ, precum și pentru managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non- invaziv efectuat din proba de salivă.

2.  coordonează instruirea cadrelor medicale sau a persoanelor desemnate din unitățile de învățământ privind modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă, de interpretare a rezultatelor acestora, precum și de colectare a testelor utilizate.

Modelul formulatului de consimțământ

Instrucțiunile cu privire la testare

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății