MENIU

Nou șef al NATO s-a dus la Kiev. Este prima vizită oficială în noua funcție a lui Mark Rute

Mark Rutte și Volodimir Zelenski, la Kiev. Foto/Profimedia

Noul șef al Alianței Nord Atlantice a făcut prima lui vizită în noua funcție la Kiev. Mark Rutte s-a întâlnit cu președintele Zelenski.

Fostul prim-ministru al Țărilor de Jos, Mark Rutte, a acceptat oficial să pria atribuțiile secretarului general al NATO de la predecesorul sau, Jens Stoltenberg. Ceremonia de predare a avut loc în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord la sediul NATO din Bruxelles.

După cum a remarcat Rutte, în poziția să, el va caută să-și îndeplinească obligațiile pe care Alianța și le-a asumat în cazul Ucrainei – în special, în ceea ce privește ireversibilitatea drumului către aderarea la NATO.

În activitatea să viitoare, Rutte a enumerat trei priorități principale. Una dintre ele va fi consolidarea sprijinului pentru Ucraina și aducerea acesteia mai aproape de aderarea la NATO.

„Pentru că nu poate există securitate pe termen lung în Europa fără o Ucraina puternică, independența. Știu din experiență personală, după doborârea zborului MH17 în 2014, că războiul din Ucraina nu se limitează la prima linie. Așa că trebuie să ne facem partea”, a subliniat Mark Rutte.

 

Noul secretar general al Alianței a spus că NATO ar trebui să își îndeplinească angajamentele asumate Ucrainei la summitul de la Washington din iulie anul acesta.

Mai multe articole despre:
marke rutte vizita kiev