Ministerul Educației: Cele 2 miliarde de lei TĂIATE la rectificare erau pentru un proiect INEXISTENT
Ministerul Educației anunță că cele 2 miliarde de lei, tăiate la rectificarea bugetară, au fost alocate de fapt pentru un proiect care nici nu a fost încă scris. Astfel, nu s-a pierdut nimic din bugetul pentru minister, iar activitatea curentă a sistemului de educație nu este afectată.
Cele două miliarde de lei provin de la proiectul „România modernă, România digitală”, care era cuprins în bugetul Educației și care nu a fost scris.
MEN spune că pentru acest proiect nu a fost redactată și aprobată nici cererea de finanțare, într-un comunicat de presă.
„Proiectul „România modernă, România digitală”, anunțat de fostul ministru al Educației, a fost introdus în Bugetul ministerului pentru anul 2019, la titlul 58: „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 - 2020”.
Acest proiect era destinat schimbării sistemului de predare a lecţiilor, prin achiziţionarea de table inteligente şi de tablete.
Proiectul în cauză, în valoare de 2 miliarde lei, din care 400 000 lei reprezintă cofinanțarea națională, iar 1.600.000.000 lei reprezintă fonduri externe nerambursabile, nu a fost scris, și cu atât mai puțin implementat.
Până în acest moment, nu a fost redactată și aprobată cererea de finanțare.
Prin urmare, pentru rectificarea bugetară, bugetul MEC a fost diminuat cu suma prevăzută pentru acest proiect nerealizat”, se arată în comunicatul MEN.
Reprezentanții de la Educație dau asigurări că „activitatea curentă a sistemului de educație nu este afectată, existând fonduri suficiente pentru susținerea cheltuielilor operaționale, așa cum au fost planificate”.
Rectificarea anunțată de guvernanți este previzibil negativă, dat fiind că liberalii au anunțat în repetate rânduri că bugetul lăsat de PSD are o gaură de circa 18 mld. lei. Deficitul bugetar care apare în rectificare se apropie de 4 la sută.
Pierd bani la recificare ministerele Educației, Transporturilor și Fondurilor Europene și primesc fonduri suplimentare Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării Regionale.
CINE PIERDE BANI LA RECTIFICARE
Ministerul Educației Naționale - 2 mld. lei
Ministerul Afacerilor Interne - 1,18 mld. lei
Ministerul Transporturilor - 1 mld. lei
Ministerul Agriculturii -1 mld. lei
Ministerul Fondurilor Europene - 302,3 mil. lei
surse Realitatea PLUS
Rectificarea bugetară, pe un deficit de aproape 4 la sută. Cine pierde și cine câștigă bani
CINE PRIMEȘTE MAI MULȚI BANI LA RECTIFICARE
Ministerul Muncii - 3,98 mld. lei
Ministerul Sănătății - 2,89 mld. lei
Ministerul Dezvoltării Regionale - 1,76 mld. lei
Ministerul Finanțelor Publice - 236 mil. lei
surse Realitatea PLUS