MENIU

KPMG, implicat într-un scandal de evaziune

Din nefericire, amplitudinea intercontinentală a României este dată în special de scandaluri. De corupție, de preferat. Facem ce facem și ajungem mereu în lumina reflectoarelor aprinse de presa străină. Microsoft, EADS, Fondul Proprietatea, activități de consultanță, înzestrarea armatei. Și pentru că, în aceste zile, conflictul Biden-Trump este de actualitate, prietenia româno-nord-americană este deja pe cai mari. Bine, oricum suntem „bănuiții de serviciu”. Dar haideți să vedem un astfel de exemplu.

Amenințările avocatului lui Donald Trump, Rudolph Giuliani, că va da în vileag afacerile familiei Biden în România, au provocat deja un imens scandal. Cei care cunosc însă interesele Occidentului în țara noastră nu sunt foarte surprinși.

România apare, periodic, ca leit motiv în dezvăluirile presei de peste Ocean, ori din Regatul Unit: fie că e vorba despre spălare de bani, comisioane uriașe rezultate din diverse afaceri, sau activități de lobby cu iz de trafic de influență.

Nu mai târziu de anul trecut, postul de televiziune CBC devoala o schemă offshore din Insula Man. Parte implicată era firma de consultanță KPMG, iar oamenii de afaceri canadieni puteau „albi” tranșe de câte 5 milioane de dolari. Comisionul KPMG era, potrivit jurnaliștilor de la CBC, de 100.000 de dolari la fiecare tranșă.

Evident, vă puteți întreba ce legătură are asta cu România. Aparent, niciuna. Însă nimeni nu a investigat, nimeni nu a pus întrebări. Numai că frisoanele apar în momentul în care urmărești logica de dezvoltare a KPMG în lume.

Potrivit înregistrărilor oficiale, firma KPMG România SRL e controlată 100% de o firmă din Cipru, KPMG CEE Holdings Limited.

Apoi, împreună sau separat, aceste două entităţi - KPMG România SRL şi KPMG CEE Holdings Limited – mai au sub control alte patru firme: KPMG Audit SRL, KPMG Tax SRL, KPMG Business Tax Service SRL şi KPMG Moldova.

Teoretic, nu există legătură între afacerile din România ale companiei de audit şi consultanţă şi scandalul de evaziune descoperit de canadieni. Numai că documente din arhiva autorităţilor din Insula Man arată că firma KPMG CEE Holdings Limited - mama tuturor puiuţilor KPMG din România – deţine încă din anul 2004 controlul asupra KPMG CEE Management Services Limited Isle of Man. Exact entitatea menţionată de investigaţiile canadienilor ca fiind responsabile de schema evazionistă.

Răspunsul celor de la KPMG România e, normal, unul de negare a oricărei implicări. Dumneavoastră știți însă vreun acționar care nu se preocupă de afacerile companiilor lui?

Dincolo de scandalurile internaționale, Statele Unite, Canada, Africa de Sud, KPMG are și partea locală de acțiuni controversate. De exemplu, falimentul și lichidarea Astra Asigurări. Vă mai aduceți aminte? La declanșarea procedurilor de faliment în cazul companiei de asigurări nu s-a ținut cont nici de faptul că datorii de peste 140 milioane de lei au fost infirmate sau suspendate de instanță.

Iar cireașa de pe tort a fost legată de faptul că un consultant din „Big 4” a recomandat drept soluție de salvare a unei societăți … reducerea activității cu 50 la sută!

Una peste alta, potrivit celor de la KPMG, nu au obținut mai mult de jumătate de milion de euro din falimentul și lichidarea Astra. Ciudat. Pentru că altfel ar fi trebuit să fie făcute publice datele legate de activele companiei de asigurări. Unde or fi ajuns după lichidare? Un alt subiect TABU. 

Vezi materialul în VIDEO, inclusiv declarațiile lui Cozmin Gușă!

----------------------------------------

Vezi mai jos, în VIDEO, secvențe din emisiunea "Banii vorbesc", de la Realitatea TV!

 

 

 

.

 

 

.

Mai multe articole despre:
null