MENIU

Ce taxe și impozite se schimbă odată cu creșterea salariului minim. Schimbări de la 1 ianuarie 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că de la 1 ianuarie salariul minim brut pe economie va fi 4.050 de lei. Aceasta este a treia mărire a salariului minim pe anul acesta. Află vor fi afectate taxele, impozitele și contribuțiile datorate statului.

Taxe și impozite afectate de creșterea salariului minim

Unul din cele mai importante impozite pe baza salariului minim este impozitul pe venit. De la anul, în cazul unui angajat cu salariu minim mărit, de 4050 de lei, impozitul pe venit se aplică la baza impozabilă (salariul brut minus contribuțiile CAS și CASS) și se ia în considerare scutirea de 300 de lei.

 Totodată, contribuția la sistemul public de pensii Pilonul I (CAS), reprezintă încă 25% din salariul brut, care înseamnă, în cazul unui salariu minim, o sumă generică de 1012,5 lei. CAS se aplică la salariul brut integral, fără a lua în considerare scutirea de 300 de lei. 

Acesta este și cazul contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS), care reprezintă 10% din salariul brut, fără nicio scutire. 

Creșterea salariului minim brut în 2025 aduce automat și o nouă majorare a deducerii personale de bază, o sumă care se scade din venitul brut înainte de aplicarea impozitului pe venit (de 10%), reducând astfel suma impozabilă. La toate acestea se mai adaugă și o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM), datorată de angajator pentru asigurarea riscurilor de muncă (șomaj, accidente de muncă etc.).

 Această contribuție nu este reținută din salariul brut al angajatului, ci este plătită integral de angajator.