Fenomenul extraordinar observat, în premieră, de NASA: cum e distrusă o planetă de o stea
NASA a reușit să asiste, în premiră, la momentul în care o stea distruge o planetă. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul telescopului de la Observatorul Chandra care „simte" razele X emise de stele.
Dezastrul de proporții cosmice s-a petrecut la o distanță de 450 de milioane de ani-lumină față de Pământ. Este vorba despre steaua RW Aur A, care a „înghițit" o planetă vecină.
Și Soarele este o stea, ceea ce însemană că poate fi un pericol pentru toate planetele pe care le înconjoară, deci inclusiv pentru Terra. De aceea este normal ca oamenii de știință să fie îngroziți de astfel de cataclisme.
NASA a fost martor la momentul în care o stea a „devorat" o planetă
Cercetătorii de la NASA urmăreau steaua RW Aur A, cu ajutorul telescoapelor, încă din anul 1937, pentru a afla cât mai multe despre trecutul ei, dar și despre modul de interacțiune cu alte corpuri cerești.
Una dintre observații este că, în cei 80 de ani de când este studiată, lumina stelei s-a diminuat treptat. În 2011, procesul s-a accentuat, mai frecvent și pe perioade mai lungi.
„De regulă, stelele tinere precum RW Aur A sunt înconjurate de discuri subțiri de resturi de corpuri cerești și gaze, care altereză intensitatea razelor X pe care le emit", au declarat cercetătorii de la NASA.
Cercetătorii au analizat cu telescopul Chandra din ce materiale sunt formate acele discuri, astfel au descoperit că jurul lui RW Aur A se află o mare concentrație de fier, mult peste nivelul înregistrat de-a lungul timpului. Fierul nu este prezent decât în nucleul planetelor solide, deci asta ar fi cam singura explicație.
Așadar, cercetătorii au găsit în cele din urmă o explicație care să justifice coliziunea stelei RW Aur A cu o altă planetă. Se pare că acest lucru s-a întâmplat din cauza resturile neobișnuite din jurul stelei.