MENIU

Dezvăluirile unui comisar, după CAZUL IULIEI IONESCU: "Călugărul era tânărul dispărut!"

Un comisar a povestit despre un caz similar cu cel al Iuliei Ionescu

Comisarul şef Daniel Popescu, şeful Compartimentului Urmăriri din cadrul IPJ Vrancea, a postat un mesaj pe reţeaua Facebook legat de dipariţia copiilor, ca urmare a dezbaterilor pe marginea cazului Iuliei Ionescu. Acesta a povestit cazul unui tânăr, găsit după patru luni de căutări, după ce se ascunsese într-o mănăstire.

"Acum (ora 21.00 - n.r.) îl aud la TV pe reprezentantul Patriarhiei care răspunde la întrebările presei cu un limbaj rigid, de lemn.

Mă enervez instantaneu şi mă decid pe loc să vă dezvălui două întâmplări privind cazuri de dispariţie a căror soluţionare am coordonat-o. Primul, nu mai devreme de aseară, 14 februarie.

Un minor de 13 ani, cu probleme psihice, dispare de acasă cu bicicleta, în jurul orei 16.00 (pe lumină). Asistentul maternal (practic un fel de tată social) l-a căutat singur, timp de aproape 3 ore şi jumătate, după care a alertat poliţia.

După câteva minute poliţiştii locali au stabilit că băiatul a mers pe jos (prin zăpadă şi pe înserat, chiar pe întuneric, distanţă de 5 km, pe teren deluros, accidentat) până la Mănăstirea Vărzăreşti. Preotul Mănăstirii l-a urcat în autoturismul său şi l-a adus înapoi în sat dar l-a lăsat în centrul comunei, la circa 500 m de casă, în jurul orei 19.30. Deşi afară era noapte, temperatură sub 0 grade, ceaţă, iar copilul era ud la picioare, preotul nu a anunţat pe nimeni, nici poliţia, nici pe altcineva.

După acest moment, COPILUL A DISPĂRUT. În prezent el este găsit şi va fi preluat de Protecţia Copilului. Cazul 2: În urmă cu câţiva ani, am avut un caz ce putea fi o poveste. Nu voi dezvălui detalii, atunci un post TV local m-a dezamăgit profund, difuzând, fără acordul meu sau al familiei dispărutului, un detaliu din viaţa personală a persoanei. Revin la caz. Un elev de la un liceu din Focşani a dispărut inexplicabil cu circa o lună înainte de Bacalaureat. Părinţii erau disperaţi. Cercetările, deşi extinse pe multe paliere, nu duceau la niciun rezultat. Lunile treceau şi, odată cu timpul, entuziasmul meu în legătură cu acest caz. Părinţii copilului plecaseră între timp în străinătate la muncă.

În luna septembrie sau octombrie, nu mai reţin sigur, primesc un telefon de la un poliţist dintr-o comună din judeţul Neamţ care mă anunţa că un preot de la o mănăstire locală a venit la poliţie cu un tânăr călugăr pentru a-l ajuta să obţină o viză de flotant în acea localitate.

Călugărul era tânărul dispărut! Am avut foarte mari emoţii când am anunţat-o telefonic pe mama tânărului că acesta a fost găsit şi că este în viaţă! A stat în mănăstire peste 4 luni fără ca vreun reprezentant al bisericii să anunţe pe cineva, deşi la momentul dispariţiei tânărul era minor! Doamne ajută să nu mai întâlnim astfel de cazuri!", a scris poliţistul, a căror postari au stărnit o adevărată dezbatere publică pe reţeaua de socializare, scrie ziaruldevrancea.ro.

Cazul  relatat de ofiţerul de la Dispăruţi s-a petrecut în 2008. Elev al Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu“ din Focşani, D. B. a dispărut de acasă fără explicaţii, pe 4 mai 2008, fiind găsit în toamna aceluiaşi an. Oamenii legii au aflat ulterior că tanărul a vrut să dea o "lecţie de viaţă" familiei.