MENIU

Război în Ucraina, ziua 1014. Beznă în Ternopil după un atac masiv cu drone al rușilor - LIVE TEXT

Este ziua 1014 a războiului din Ucraina. Un atac nocturn cu drone al Rusiei a lăsat oraşul Ternopil din vestul Ucrainei fără electricitate, a declarat un oficial militar regional, la o săptămână după ce loviturile Moscovei au tăiat curentul în mare parte din oraş şi în regiunea înconjurătoare.

UPDATE 23:00 Oligarhul ortodox” al lui Putin propune un atac nuclear pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Constantin Malofeev, supranunit  ”oligarhul ortodox”, apropiat de președintele Vladimir Putin, a sugerat că un atac nuclear asupra Ucrainei ar putea crea o „zonă de radiație” care ar pune capăt definitiv războiului. Malofeev, un miliardar ultranaţionalist, acuzat de finanţarea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, a declarat pentru Financial Times că „lumea se află pe marginea unui război nuclear” și a sugerat că Putin va respinge planul de pace propus de Trump. 

UPDATE 22:00 

Secretarul general NATO, Mark Rutte, s-a eschivat marţi să răspundă direct la întrebarea dacă România ar putea să intercepteze dronele ruseşti care încalcă spaţiul aerian al Republicii Moldova, afirmând că este vorba de o problemă ce ţine mai mult de competenţa autorităţilor române, anunță portalul de știri NewsMaker de la Chişinău.

 

UPDATE 18:45 - Avioane sub controlul lui Putin, folosite pentru a deporta copii ucraineni (raport sprijinit de SUA)

Avioane şi fonduri prezidenţiale ruse au fost utilizate într-un program prin care copii au fost luaţi din teritorii ucrainene ocupate, au fost privaţi de identitatea ucraineană şi plasaţi în familii ruse, potrivit unui raport al Yale School of Public Health, preluat de Reuters.

Raportul, sprijinit de Departamentul de Stat al SUA şi publicat marţi, a identificat 314 copii ucraineni duşi în Rusia în primele luni ale războiului din Ucraina, în cadrul a ceea ce autorii spun că a fost un program sistematic, finanţat de Kremlin, de a-i \"rusifica\".

Reuters menţionează că nu a fost în măsură să confirme în mod independent concluziile raportului.

UPDATE 17:45 - Aproape 40% dintre ruşi consideră ”morală şi justificată” folosirea armei nucleare împotriva Ucrainei - sondaj

Numărul ruşilor care susţin o eventuală folosire a armei nucleare a crescut în ultima jumătate de an, pe măsură ce Moscova îşi intensifică şantajul nuclear, arată un sondaj realizat de către Institutul Levada, un organism nonguvernamental clasat drept ”agent străin” de către autorităţile ruse, relatează Le Figaro.

UPDATE 15:00 - Kremlinul a avertizat marţi că aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta o ameninţare „inacceptabilă” pentru Rusia, în timp ce Kievul face presiuni asupra aliaţilor săi occidentali pentru a primi invitaţia să adere la alianţă, ca o garanţie care să-i permită începerea unor eventuale negocieri de pace cu Moscova.

„O astfel de potenţială decizie este inacceptabilă pentru noi, pentru că ar fi un eveniment ameninţător pentru noi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă.

„Singura garanţie reală” de securitate pentru Ucraina este apartenenţa „deplină” la NATO, au insistat diplomaţii ucraineni, în timp ce miniştrii de externe ai NATO se reunesc marţi la Bruxelles, iar Kievul a făcut presiuni pentru a primi o invitaţie de aderare la alianţă ca o garanţie care să întărească poziţia Ucrainei înainte de încheierea unui eventual acord de pace cu Moscova.

UPDATE 13.00 - Aliații NATO trebuie să-și intensifice ajutorul militar pentru Ucraina pentru a întări poziția Kievului în cazul în care intră în negocieri cu Moscova pentru încheierea războiului, a declarat marți șeful NATO, Mark Rutte, înaintea unei reuniuni a ministrilor de externe ai alianței, transmite Reuters.

UPDATE 11.00 - Oficialii ucraineni au recunoscut că 40% din teritoriul pe care l-au cucerit la sfârșitul verii a fost de atunci recucerit de ruși, dar recentele atacuri rusești în regiunea Kursk s-au dovedit la cât de ineficiente pe atât de costisitoare, relatează CNN într-un reportaj despre situația din regiunea rusească de la granița cu Ucraina unde forțele ruse fac eforturi însemnate pentru a recupera teritoriul pierdut după o incursiune surpriză a ucrainenilor.

„Lucrătorii din domeniul energiei şi salvatorii elimină consecinţele atacului. Aprovizionaţi-vă cu apă, încărcaţi-vă telefoanele”, a declarat Serhiy Nadal, şeful comandamentului regional de apărare din Ternopil, pe canalul său de mesagerie Telegram.

„Amploarea completă a atacului asupra Ternopilului, un oraş important din vestul Ucrainei, nu a fost imediat clară. Alertele de raid aerian deasupra regiunii Ternopil, al cărei centru administrativ este oraşul Ternopil, au durat aproximativ 2 ore şi jumătate, începând de luni, în jurul orei 2330 GMT.
 
O persoană a fost ucisă şi mai multe au fost rănite în atacul cu dronă al Rusiei asupra Ternopilului.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina