MENIU

De Sfântul Valentin, mai multe cupluri homosexuale vor solicita autorităţilor dreptul la căsătorie

Treisprezece cupluri homosexuale japoneze, care doresc să îşi legalizeze uniunea, vor iniţia o procedură judiciară cu ocazia zilei de Sfântul Valentin, în care solicită dreptul de a se căsători, drept pe care nicio ţară asiatică nu l-a recunoscut cetăţenilor săi până în prezent.

"Nu cerem nimic special sau în plus faţă de alte cupluri. Vrem doar acelaşi lucru de care alţii beneficiază deja", a declarat cetăţeana germană Kristina Baumann, care va întreprinde acest demers în instanţă împreună cu partenera sa, japoneza Ai Nakajima şi alte 24 de persoane.

Astfel, pe 14 februarie, când mii de cupluri de îndrăgostiţi vor sărbători cea mai romantică zi din an, treisprezece cupluri homosexuale vor merge la tribunalele din oraşele Tokyo, Osaka, Sapporo şi Nagoya pentru a cere o schimbare a legislaţiei care să le permită legalizarea uniunilor în care se află.

Este cazul cuplului Baumann - Nakajima, care, în decembrie 2018, a încercat fără succes să-şi înregistreze căsătoria în Yokohama, oraşul în care locuiesc în prezent, ulterior căsătoriei lor din Germania. Cele două femei s-au întâlnit în 2011 în Germania şi au locuit împreună din 2016, oficializând uniunea în septembrie 2018. După ce au ajuns în Japonia, şi-au prezentat certificatul de căsătorie administraţiei locale, o procedură obişnuită în cazul căsătoriilor cu parteneri străini, conştiente de faptul că documentul urma să fie respins, fiind vorba de un cuplu de acelaşi sex.

"Am vrut totuşi să încercăm", spune Baumann, care locuieşte acum în Japonia în baza vizei de student, dar care se teme că atunci când aceasta va expira, va fi nevoită să se întoarcă în Germania. Deoarece legislaţia japoneză nu recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex, cele două femei nu pot beneficia de prevederile legale ce vizează persoanele căsătorite, precum viza pentru partenerul de căsătorie. Cetăţeana germană declară că împreună cu partenera sa este fericită să trăiască în Japonia, dar nu au un viitor sigur, care să le permită să-şi facă planuri asemenea unui cuplu obişnuit.

Celelalte cupluri contestatare se află în situaţii similare, în care se confruntă cu un zid de inegalităţi ce le împiedică să-şi proiecteze viitorul, fiecare având motivaţii diferite de a denunţa această inegalitate, explică avocatul Kato Takeharu care, alături de un grup de avocaţi din Sapporo (nordul Japoniei), acordă asistenţă juridică la cinci din aceste cupluri. "Unii cresc un copil în comun, alţii îşi doresc acceptare socială, în timp ce o parte este îngrijorată de imposibilitatea de a cumpăra împreună o locuinţă sau de a putea moşteni proprietatea celuilalt după moarte", explică avocatul nipon.

Acţiunea pe care aceste cupluri o vor întreprinde la jumătatea lunii februarie este coordonată de o echipă de peste 50 de avocaţi, care se inspiră din cazul Obergefell împotriva lui Hodges, care a dus la legalizarea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex în SUA, în 2015. Atunci, punctul culminant a şase proceduri judiciare iniţiate în instanţele inferioare de mai multe persoane homosexuale a condus la decizia Curţii Supreme de a legaliza căsătoria cuplurilor de acelaşi sex.

Grupul de avocaţi japonezi îşi propune să forţeze guvernul de la Tokio să recunoască uniunile de acest tip, un proces estimat să dureze cinci ani. Articolul 24 din Constituţia japoneză defineşte căsătoria drept uniunea "bazată numai pe consimţământul dintre sexe", ceea ce, în opinia acestor avocaţilor, ridică îndoieli cu privire la posibilitatea ca textul să interzică uniunile homosexuale. Cu acest argument, ei resping şi justificarea oferită de unii membri ai Dietei, parlamentul japonez, care susţin că legalizarea uniunilor homosexuale ar fi "neconstituţională".

Un studiu realizat de gigantul publicitar Dentsu în luna ianuarie arată că 78% dintre japonezii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 60 de ani privesc favorabil aceste căsătorii, ceea ce demonstrează un interes crescând din partea societăţii japoneze pentru situaţia juridică a comunităţii LGBT. În sondajul dat publicităţii de ziarul Asahi, la care au participat 60.000 de persoane, 8,9% dintre respondenţi s-au identificat ca parte a unei minorităţi sexuale. 

 

Sursa