Dana Gîrbovan, șefa UNJR: "Propunerile legislative nu înseamnă poveşti ori prezentări PowerPoint"
Preşedintele UNJR cere clasei politice "să dea dovadă de maturitate şi responsabilitate" în ceea ce priveşte legile justiţiei, precizând că uniunea nu a primit proiectul de modificare a legilor, urmând a analiza textul după publicarea de către Ministerul Justiţiei.
Șefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) spune că de la faza de conferinţă de presă până la cea de proiect legislativ care apoi să fie transpus într-o lege "e cale lungă" și doar în urma unei dezbateri serioase se poate ajunge la o "formă fericită a modificărilor la legile justiţiei".
"Solicitarea noastră către întreaga clasă politică este să dea dovadă de maturitate si responsabilitate, să lase sloganele de-o parte şi să înţeleagă importanţa proiectului pentru întreaga societate românească. Tuturor celor interesaţi de proiect le aducem aminte că de la faza de conferinţă de presă până la cea de proiect legislativ care apoi să fie transpus într-o lege e cale lungă. Elaborarea legilor este un efort comun, de aceea sperăm că, după ce ministrul justiţiei va şi publica proiectele pe site, toţi cei interesaţi să vină cu propuneri concrete, argumentate riguros, pentru ca în urma unei dezbateri serioase să avem o formă fericită a modificărilor la legile justiţiei, în urma cărora calitatea actului de justiţie să crească iar drepturile cetăţenilor saă fie şi mai bine apărate şi protejate", a scris Dana Gîrbovan pe Facebook.
Preşedintele UNJR susţine că până în prezent nu a primit proiectul de modificare a legilor justiţiei, urmând ca după publicarea acestuia să fie făcută o analiză la nivelul uniunii.
Dana Gîrbovan îi reproșează ministrului Justiției că nu a publicat până la această ora proiectul pe site. Este de neînțeles, spune șefa UNJR:
""Mai multi reprezentanti ai presei m-au contactat pentru a ne exprima o pozitie cu privire la modificarile facute de ministrul justitiei Tudorel Toader la legile justitiei. Pana in acest moment nu am vazut proiectele de legi, pentru a putea sa formulam opinii concrete. Este de neinteles de ce ministrul justitiei nu a publicat pana la aceasta ora proiectul pe site. Propunerile legislative nu înseamnă poveşti ori prezentări PowerPoint, ci texte concrete care trebuie analizate punctual. (...) Modificările legilor justiţiei reprezintă un moment crucial pentru justiţie şi societatea românească. Actualele legi ale justiţiei sunt din 2004 şi necesită o ajustare, pentru a răspunde actualelor nevoi şi realităţi", a mai spus Gîrbovan, citata de Mediafax.