MENIU

Cum să economisiți când spălați rufele la mașina de spălat (P)

Mașină de spălat

Facturile la curent electric au crescut în ultima perioadă, ne anunță presa, care subliniază că unii consumatori au primit facturi și cu creșteri de 200%! În aceste condiții, orice metodă de economisire la factura de energie electrică este binevenită. De exemplu, atunci când spălați rufele la mașină.

Există o serie întreagă de strategii care pot fi adoptate acasă pentru a economisi la detergent și, de asemenea, la factura de energie electrică. Examinăm ce puteți face, precis, pentru a economisi atunci când spălați rufele.

Nu spălați hainele în exces

Uneori spălăm rufe care nu sunt murdare și, pe lângă risipa de energie, contribuim la deteriorarea acestora mult mai mult decât ar fi de dorit. Spălați doar ceea ce trebuie spălat. Dacă aveți o mașină de spălat cu programe foarte scurte, de 15 sau 20 de minute, profitați de ocazie pentru a le folosi atunci când aveți haine care nu sunt murdare.

Spălați, pe cât posibil, cu apă rece

Mașina de spălat, după frigider, este aparatul care consumă cea mai multă energie. 85% din energia utilizată de mașina de spălat este pentru încălzirea apei, adică, cu un program la 90 ° C, se consumă de patru ori mai multă energie decât cu un program la 40 ° C.

Mașinile de spălat bitermice (cu două prize de apă, una pentru apă caldă și cealaltă pentru apă rece) economisesc energie, deoarece, pe măsură ce intră apa caldă menajeră, elementele de încălzire trebuie să funcționeze mai puțin și timpul de încălzire al încălzitorului este redus.

 

Folosiți programul eco

 

Conform studiilor principalelor mărci, 75% dintre oameni repetă programul de spălare de cele mai multe ori și rareori încearcă altele. Pentru a atinge eficiența, trebuie să încercăm alte opțiuni, iar una este programul Eco, dacă mașina de spălat are așa ceva.

 

Profitați la maximum de capacitatea mașinii de spălat

 

Încercați să porniți mașina de spălat doar când tamburul este plin. Cu toate acestea, este adevărat că există mașini de spălat cu programe pe jumătate de sarcină care reduc foarte mult consumul.

Curățați filtrul de apă al mașinii de spălat

Mașina de spălat – oferte, idei & opinii (eMAG)

Deși s-ar putea să nu vi se pară, în acest fel dispozitivul funcționează mai bine și veți economisi energie. Calcarul poate crește consumul de energie cu până la 20%.

Nu folosiți prea mult detergent

Un articol publicat în urmă cu câțiva ani în The Wall Street Journal avertiza că, în Statele Unite, gospodăriile foloseau doze excesive de detergent pentru rufe, o problemă pe care o avem și aici, la noi acasă. Pe de o parte, trebuie să știți că, indiferent de cât detergent ați bagat, hainele nu vor fi mai curate, ci, dimpotrivă, pot rămâne depuneri de detergent pe rufe. În plus, veți cheltui mult mai mult pe detergenți și puteți distruge aparatul electrocasnic în sine.

Profitați de soare pentru a vă usca hainele

Soarele este cel mai bun mod de a usca hainele, economisind energie. De asemenea, trebuie să știți că centrifugarea folosește mult mai puțină energie electrică pentru a usca hainele decât cu uscătorul de rufe.

Scoateți hainele la uscat cât mai curând posibil

Dacă lăsați hainele în mașina de spălat ore și ore, cel mai probabil este că va fi nevoie să le călcați mai mult, deoarece vor fi mai șifonate: veți pierde timp și, de asemenea, energie. De asemenea, nu lăsați să se clătească prea mult, deoarece pot deveni rigide și va trebui, de asemenea, să le călcați mai mult, ceea ce înseamnă consum suplimentar de curent electric.

Cumpărați o mașină de spălat eficientă

Dacă trebuie să cumpărați o mașină de spălat nouă, alegeți una care are eticheta A sau B. Dacă aveți una veche, poate merita să o schimbați pentru una care consumă mai puțin.

Etichetarea energetică a mașinilor de spălat rufe ne informează despre nivelurile de eficiență a spălării, eficiența centrifugării și uscării separat (în cazul echipamentelor combinate), consumul de apă, zgomotul (atât în ​​centrifugare, cât și în spălare) și viteza de centrifugare (dacă este ridicat, asigură o uscare mai rapidă, dar în același timp consumă mai multă energie). De asemenea, raportează consumul de energie pe ciclu.

Mai multe articole despre:
masina de spalat