MENIU

Cum să alegi mobila în bucătărie? Ghid extins (P)

Cum să alegi mobila în bucătărie? Ghid extins

Cumpărarea mobilierului de bucătărie este pe cât de interesantă, pe atât de serioasă. Nu este ușor să alegi între diferitele modele, formate, accesorii și culori care există. Înainte de a alege mobila în bucătărie, să comparăm materialele și dispunerea bucătăriei. 

Este normal ca estetica mobilierului să aibă o pondere decisivă în alegerea ta. Cu toate acestea, încearăc să nu neglijezi aspectul funcțional al acesteia. Este necesar ca noua ta mobilă bucătărie să îndeplinească trei criterii fundamentale.

În limbajul pasionaților există un concept numit regula triunghiului de lucru, care prevede că frigiderul, cuptorul și chiuveta trebuie amplasate în așa fel încât să minimizeze mișcările utilizatorilor. Idealul este un aranjament liniar în paralel: pe de o parte, spațiul fierbinte (cuptor și plite de gătit); pe de altă parte, spațiul rece (frigider, chiuvetă).

Dacă ești de statură mică, ar trebui să acorzi prioritate modulelor scăzute, iar dacă ești mai înalt, modulelor înalte și elementelor ridicate.

În funcție de dimensiunea și forma bucătăriei, aranjează mobilierul in bucatarie astfel încât să ai un spațiu de lucru mare și practic pentru gătit și manipularea vaselor sau ustensilelor. Trucul unui bucătar: alege un blat mai adânc decât sertarele mobilei, pentru a crea un spațiu care să permită trecerea țevilor și a cablajelor.

Fie că sunteți un novice sau un expert în bucătărie, nu poți evita stropii de grăsime și de apă pe mobila bucătărie. Optează așadar pentru materiale ușor de întreținut și de curățat cu o simplă ștergere de burete.

Planificarea bucătăriei: cum să aranjezi mobilierul

Localizează conexiunile de apă, gaz și electricitate, precum și punctele de drenaj în vederea instalării aparatelor electrice (în special pentru hotă, cu excepția versiunilor fără ieșire externă). Măsoară spațiul destinat găzduirii mobilierului. Odată ce aceste elemente sunt instalate, poți lua deja în considerare forma și amplasarea mobilierului.

Pentru o bucătărie lungă și îngustă în formă de I, folosești un singur perete pentru a așeza seturile de mobilier înalte și joase.

Pentru o bucătărie în formă de L de dimensiuni medii, alege un aspect în formă de L, adică într-un unghi folosind doi pereți.

Pentru o bucătărie mare cu design de insulă, alege o insulă centrală care este proiectată în mod normal pentru a adăposti spațiul de pregătire a mâncării. O altă opțiune este instalarea unei mese de bar înalte, cu mobilier și rafturi reduse pentru depozitarea ustensilelor sau organizarea deșeurilor.

Pentru o bucătărie în formă de U, așază modulele în 3 secțiuni, 2 pereți și o bară (sau peninsulă).

Materiale

Materialul din care este realizată mobila bucătărie va fi decisiv pentru aspectul și rezistența acesteia. Ia în considerare următoarele opțiuni.

Lemn – Va adăuga instantaneu căldură și farmec în bucătărie. De obicei este protejat cu lac sau cu un protector, iar întreținerea acestuia este simplă. Prețul său variază în funcție de calitatea și tipul de lemn. Deoarece este un material natural și viu, culoarea sa se poate schimba în timp și poate reacționa prost la căldură intensă sau umiditate foarte mare (apariția fisurilor, deformări etc.).

Oțel inoxidabil – Oțelul inoxidabil este puternic, foarte igienic și ușor de întreținut. Există multe versiuni pe care le putem găsi și se combină perfect cu aparatele acoperite cu același material. Oțelul inoxidabil este perfect pentru un decor elegant, dar poate adăuga și modernitate dacă îl combini cu lemnul. Oțelul inoxidabil este sensibil la zgârieturi și poate fi costisitor (în funcție de finisajul ales).

Acril – Numită și fațadă de sticlă, acoperirea acrilică oferă aceeași strălucire ca lacul, dar la un preț ușor mai mare. Este o opțiune bună dacă ești în căutarea unui aspect elegant și luminos. Întreținerea sa este ușoară și este rezistent la amprente și zgârieturi.

Melamină – Melamina este un material ieftin, ușor de întreținut și oferă o multitudine de tonuri și aspecte de culoare. Luminoasă și colorată, va aduce lumină și bucurie interiorului. În imitație de lemn, acesta va oferi o atmosferă moale și caldă în bucătărie. În imitația metalului, va adăuga un impuls deosebit decorului și îi va oferi un efect industrial. Dezavantaje: melamina se poate umfla din cauza umidității, finisajul este de obicei mediu (îmbinări vizibile) și adezivul utilizat pentru fabricarea sa este poluant și dăunător.

Mai multe articole despre:
mobila bucatarie