MENIU

O nouă grupă de sânge, descoperită după 50 de ani de mister. Câți oameni au această mutație?

O nouă grupă sanguină, extrem de rară, a cărei existență era bănuită de specialiști încă din anii `70 ai secolului trecut, a fost în sfârșit izolată. Este vorba despre o mutație extrem de rară din care lipsește o moleculă antigen prezentă la peste 99% dintre oameni.

Noua grupă sanguină, numită MAL, a fost găsită în 1972 la o femeie din sângele căreia lipsea o moleculă, antigenul AnWj, care este prezent pe suprafața globulelor roșii la 99,9% dintre oamenim scrie Rador, citând Ansa.it.

Descoperirea originii genetice a acestei afecțiuni, publicată în revista „Blood” de cercetătorii de la National Health Service Blood and Transplant din Marea Britanie, aduce numărul de sisteme de grupe sanguine cunoscute până acum la 47 (inclusiv faimoasele sisteme ABO și Rh) și deschide calea pentru transfuzii de sânge mai sigure.

Rezultatele acestei cercetări vor permite, de fapt, dezvoltarea de noi teste genetice pentru a detecta acei pacienți rari care sunt AnWj-negativi, reducând astfel riscul complicațiilor asociate cu transfuzia.

Majoritatea persoanelor AnWj-negative își datorează starea bolilor hematologice sau formelor deosebite de tumoră, care suprimă expresia antigenului prezent în mod normal în proteina Mal. Doar un număr foarte mic de oameni sunt AnWj-negativi datorită unei cauze genetice.

Cercetătorii au descoperit-o, examinând nu numai sângele pacientei identificate în 1972, ci și al membrilor unei familii arabo-israeliene cu cinci indivizi AnWj-negativi. 

Studiul „reprezintă o realizare uriașă și punctul culminant al muncii îndelungate în echipă, pentru a stabili în sfârșit acest nou sistem de grupe sanguine și pentru a putea oferi cea mai bună îngrijire pacienților rari, dar importanți”, a comentat prima autoare a studiului.

Mai multe articole despre:
noua grupa de sange descoperita medicina