Cum deosebim mierea naturală de cea contrafăcută. Testul cu bula
Mierea produsă de harnicele albine este, în acelaşi timp, aliment şi medicament. Nu întotdeauna, însă, produsul pe care îl cumpărăm drept ”miere” are legătură cu albinele, dar din fericire există câteva trucuri care ne ajută să deosebim mierea naturală de cea contrafăcută.
Chiar dacă un ”diagnostic” cert cu privire la autenticitatea mierii poate fi pus doar în laboratoarele de specialitate, există câteva trucuri - sau, mai bine-zis, teste - care pot indica o eventuală contrafacere a produsului. ”Toate aceste trucuri ne pot ajuta să evaluăm calitatea mierii, însă cu o anumită doză de subiectivism”, precizează apicultorul Alin Prunean, cel care a dus mierea din Sălaj, ambalată la întreprinderea socială de la Valcău de Jos, în toată Europa, produsul bucurându-se şi de aprecierea Casei Regale a Marii Britanii.
Testul cu bula
”O miere naturală şi suficient maturată (cu umiditate scăzută) prezint o mişcare lentă a bulei de aer atunci când întoarcem un borcan. De asemenea, urmărim ca bula de aer să nu se dividă în mai multe bule. Sigur că această metodă are subiectivismul ei”, spune Prunean, dând ca exemplu sezonul rece când, din cauza temperaturilor scăzute, vâscozitatea mierii este mai mare şi mişcarea bulei devine oricum mai lentă, indiferent de calitate.