Război în Ucraina, ziua 983. Kim Yong-hyun, ministrul sud-coreean al apărării: Peste 1000 de rachete, milioane de muniții și 8.000 de soldaţi nord-coreeni nord-coreene au fost trimise în Rusia - LIVE TEXT
Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 983.
UPDATE 00.00 - Pentru mulţi ucraineni, rezultatul scrutinului care se desfăşoară pe 5 noiembrie în SUA şi impactul său asupra războiului cu Rusia pare acum mai puţin hotărâtor faţă de cum era odată, remarcă vineri Reuters într-un reportaj.
Chiar şi cu sprijinul militar şi financiar fără precedent pe care administraţia preşedintelui democrat Joe Biden l-a oferit Ucrainei, pierderile acesteia pe frontul din estul ţării s-au accelerat şi Kievul a devenit tot mai iritat de reticenţa liderului de la Casa Albă de a autoriza dezlănţuirea armelor occidentale asupra ţintelor din interiorul Rusiei.
UPDATE 22:00 - Decizia luată de Putin care îi îngrijorează pe americani, dar mai ales pe chinezi.
China comunistă ar fi îngrijorată de parteneriatul tot mai strâns între Rusia și Coreea de Nord, în condițiile în care, până acum, China avea o influență foarte mare asupra Coreii de Nord.
UPDATE 19.00 - Pentru mulţi ucraineni, rezultatul scrutinului care se desfăşoară pe 5 noiembrie în SUA şi impactul său asupra războiului cu Rusia pare acum mai puţin hotărâtor faţă de cum era odată, remarcă vineri Reuters într-un reportaj.
Chiar şi cu sprijinul militar şi financiar fără precedent pe care administraţia preşedintelui democrat Joe Biden l-a oferit Ucrainei, pierderile acesteia pe frontul din estul ţării s-au accelerat şi Kievul a devenit tot mai iritat de reticenţa liderului de la Casa Albă de a autoriza dezlănţuirea armelor occidentale asupra ţintelor din interiorul Rusiei.
În acest timp, candidatul republican Donald Trump a criticat receptivitatea administraţiei americane de a oferi Ucrainei ajutorul masiv cerut de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a descris drept "cel mai bun agent de vânzări de pe planetă", şi a promis că dacă ajunge din nou la Casa Albă va pune rapid capăt războiului ruso-ucrainean, fără a explica vreodată cum crede că ar putea face acest lucru.
UPDATE 17:30 - Kim Yong-hyun, ministrul sud-coreean al apărării: Peste 1000 de rachete, milioane de muniții și 8.000 de soldaţi nord-coreeni nord-coreene au fost trimise în Rusia
Coreea de Nord a furnizat Rusiei atât peste 1.000 de rachete, cât și trupe nord-coreene pentru a lupta împotriva Ucrainei, a declarat joi ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, potrivit unei agenții internaționale de presă.
„Au fost furnizate peste 1.000 de rachete”, a declarat oficialul sud-coreean la o conferinţă de presă la Washington, adăugând că Phenianul a livrat Moscovei şi milioane de muniţii.
La aceeaşi conferinţă de presă secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat anterior că aproximativ 8.000 de soldaţi nord-coreeni aşteaptă angajarea în luptă în zilele următoare în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate pe 6 august.
Potrivit unor estimări precedente ale statelor occidentale, Coreea de Nord a furnizat Rusiei mari cantităţi de muniţii pentru războiul din Ucraina, în special obuze de calibrul 152 mm şi rachete de 122 mm pentru lansatoarele multiple BM-21 Grad.
De asemenea, Rusia a folosit în acest conflict şi rachete balistice nord-coreene, afirmă Pentagonul. În schimbul muniţiilor livrate, Coreea de Nord a primit din partea Rusiei alimente şi asistenţă pentru programul său de sateliţi, conform informaţiilor obţinute de SUA şi Coreea de Sud.
Răpirea şi adopţia forţată de către Rusia a copiilor ucraineni este cel mai clar exemplu al realităţii îngrozitoare cu care se confruntă Ucraina de mai bine de doi ani, a declarat Nicu Ştefănuţă, vicepreşedinte al Parlamentului European, la Conferinţa ministerială privind dimensiunea umană a Formulei de pace în 10 puncte pentru Ucraina, de la Montreal, pe marginea căreia a avut o întrevedere cu premierul canadian Justin Trudeau.
Conferinţa a fost organizată în perioada 30-31 de către guvernele din Canada, Ucraina şi Norvegia şi a fost dedicată implementării celui de-al patrulea punct din Formula de pace a preşedintelui ucrainean: "Eliberarea prizonierilor şi a deportaţilor". La discuţii au participat delegaţi din peste 80 de ţări şi organizaţii internaţionale, iar Nicu Ştefănuţă a reprezentat Parlamentul European, în calitatea sa de vicepreşedinte responsabil de sprijinirea drepturilor omului şi a democraţiei, informează vineri un comunicat al biroului său de presă
UPDATE 13:30 - Coreea de Nord va fi de partea Rusiei până la "victoria" ei în Ucraina, declară şefa diplomaţiei nord-coreene la Moscova
Coreea de Nord va fi alături de Rusia până la "victoria ei" în Ucraina, a dat asigurări vineri şefa diplomaţiei nord-coreene, Choe Son Hui, în debutul unei întâlniri la Moscova cu omologului său rus Serghei Lavrov, care a salutat "contactele foarte strânse" între armatele celor două ţări, informează AFP.
Această întrevedere între Serghei Lavrov şi Choe Son Hui intervine într-un moment în care Ucraina şi Occidentul denunţă desfăşurarea a mii de soldaţi nord-coreeni în apropiere de front, percepând-o ca pe o "escaladare" periculoasă a conflictului.
"Nu există niciun dubiu că sub îndrumarea competentă a eminentului preşedinte rus, Vladimir Putin, armata şi poporul rus vor repurta o mare victorie (...). Reafirmăm că vom rămâne mereu ferm alături de tovarăşii noştri ruşi până în ziua victoriei", a afirmat ministrul Choe Son Hui - potrivit traducerii în limba rusă a declaraţiilor sale - în timpul întâlnirii cu omologul său rus Serghei Lavrov.
UPDATE 12:47 - Lavrov afirmă că Statele Unite şi Rusia sunt "în pragul unui conflict militar direct"
Statele Unite şi Rusia sunt "în pragul unui conflict militar direct", a declarat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, într-un interviu publicat vineri de cotidianul turc Hürriyet, relatează AFP.
"În timpul mandatului actualului preşedinte, care a împins la maximum spirala rusofobiei în Statele Unite, ţările noastre sunt în pragul unui conflict militar direct", a declarat el ca răspuns la o întrebare privind alegerile prezidenţiale din SUA.
"Nu avem nicio preferinţă. La vremea sa, administraţia Trump a adoptat cele mai multe sancţiuni antiruse în comparaţie cu predecesorii săi", a adăugat el.
În opinia şefului diplomaţiei ruse, "indiferent cine va câştiga alegerile, nu credem că linia antirusă a Statelor Unite se poate schimba".
UPDATE 12:20 - Situaţia dramatică a jurnaliştilor din Ucraina, discutată la Strasbourg
Mircea Toma, reprezentantul din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului, care răspunde de organizarea în România a campaniei Consiliului Europei "Jurnaliştii contează", a declarat, vineri, că subiectul războiului din Ucraina este inevitabil în cadrul oricărei întâlniri din această campanie.
"E inevitabil subiectul războiului din Ucraina. În conferinţă au fost câteva comunicări dedicate situaţiei jurnaliştilor din Ucraina şi din ţări limitrofe în condiţiile războiului, tragediile care se petrec şi vieţile pierdute, ca şi situaţia ziariştilor arestaţi şi deţinuţi în Rusia", a precizat Mircea Toma pentru Agerpres.
UPDATE 11:00 - Josep Borrell cere "un răspuns contondent şi unit" la desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia
Şeful diplomaţiei Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut vineri un "răspuns contondent şi unit" la desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia pentru a sprijini Moscova în războiul său împotriva Ucrainei.
În declaraţii acordate EFE cu prilejul vizitei sale la Tokyo şi Seul, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate a vorbit astfel despre ceea ce a descris drept "unele evenimente îngrijorătoare", care vor fi incluse pe ordinea de zi a întâlnirilor sale de vineri cu miniştrii japonezi ai apărării şi afacerilor externe de la Tokyo şi cu ministrul de externe sud-coreean, lunea viitoare la Seul.
"În mod clar, avem nevoie de un răspuns contondent şi unit, având în vedere că sunt vulnerabilizate cele mai fundamentale principii în afacerile internaţionale de care Uniunea Europeană, Japonia şi Republica Coreea (numele oficial al Coreei de Sud - n.r.) sunt profund legate", a răspuns Borrell într-un interviu realizat în scris.
UPDATE 9:50 - Vizat de sancţiuni, Lavrov va vizita o ţară din UE pentru prima oară de la începutul războiului în Ucraina
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov intenţionează să viziteze Malta în luna decembrie pentru a participa la o reuniune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a relatat vineri cotidianul economic rusesc Vedomosti, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, potrivit Reuters.
Aceasta va fi prima vizită a lui Lavrov într-o ţară din Uniunea Europeană de când Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, în februarie 2022.
Ambasada Maltei în Rusia a declarat pentru ziarul Vedomosti că decizia de a organiza reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE pe insulă în zilele de 5 şi 6 decembrie "se aplică tuturor membrilor, inclusiv Federaţiei Ruse".
UPDATE 6:20 - Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 1.000 de rachete, pe lângă trupele nord-coreene trimise acolo pentru a lupta împotriva Ucrainei, a declarat joi ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, potrivit AFP.
UPDATE 4:10 - Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a estimat joi că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-a putea încheia "meci nul", ilustrând acest conflict ca un meci de fotbal, relatează agenţia DPA.
"Ucraina nu va câştiga pe câmpul de luptă. Ucrainenii şi Occidentul îşi dau seama de acest lucru. Aşadar, trebuie să te mişti, trebuie să ajungi la un acord", a spus Lukaşenko la o conferinţă de securitate desfăşurată în capitala belarusă Minsk. "Şi trebuie făcut imediat, pentru că ar putea fi meci nul. Folosesc limbajul sportiv aici", a completat el, amintind de ocazia irosită a semnării unui acord între Kiev şi Moscova în martie 2022, după ce Rusia lansase invazia în Ucraina pe 24 februarie acel an.