MENIU

Consumul rămâne principalul motor al creşterii economice în 2017. Ce spun economiștii

Majorarea salariilor menţine consumul ca principal motor de creştere a economiei: plus 4,8% în primele două luni din 2017.

Majorarea puternică a salariilor, eliminarea accizei speciale de 7 eurocenţi/litru de carburant, reducerea cotei de TVA de la 20% la 19% şi nivelul redus al costului împrumuturilor menţin consumul la cote înalte, întărind ipoteza că principalul motor al creşterii economice va rămâne şi anul acesta consumul, scrie ZF.ro.

Potrivit datelor publicate ieri de INS, în februarie cifra de afaceri în comerţul cu amă­nuntul – care reflectă cel mai bine evoluţia consumului - a crescut faţă de luna precedentă cu 2,8% pe serie brută şi cu 1,8% pe serie ajustată, după ce în ianuarie scăzuse cu 24,9% faţă de decembrie pe serie brută şi crescuse cu doar 0,2% pe serie ajustată.

Dinamica anuală s-a mai temperat: în februarie faţă de februarie 2016, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut cu 4,8% pe serie brută şi cu 7,8% serie ajustată, după un avans de 6,4, res­pectiv 6,2 în ianuarie. Avansul anual din februarie reprezintă cel mai redus ritm din mai 2015 (luna de dinaintea re­ducerii TVA la alimente de la 24% la 9%). Chiar şi aşa însă consumul rămâne sus şi, după cum arată datele de început de an, va fi şi în 2017 motorul creşterii economice.

„Având în vedere creşterea salarială reală de circa 18% în ritm anual şi faptul ca încrederea consumatorilor se afla la un maxim istoric, nu ar trebui să surprindă pe nimeni că şi serviciile, şi consumul privat ar trebui să aibă o evoluţie puternică în 2017, fapt ce va impulsiona PIB-ul", comentează Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

Mai multe articole despre:
consum creştere economică