MENIU

Restanțe uriașe la decontarea schemei de plafonare a energiei electrice. Statul are de plătit circa UN MILIARD de euro - SURSE

Potrivit documentelor, nu s-au mai făcut decontări din noiembrie 2023

Statul a acumulat restanțe uriașe la decontarea către furnizorii de energie electrică a diferențelor între prețul de piață și cel plafonat. Potrivit documentelor consultate și a unei estimări făcute de surse din piața energiei, este vorba de circa 5 miliarde de lei, adică aproximativ 1 MILIARD de euro.

Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), instituția care avizează plățile către furnizori în contul schemei de plafonare, nu a avizat niciun leu pentru consumul clienților casnici de energie electrică în acest an, arată economica.net.

Surse din piață susțin că, la acest moment, furnizorii de energie electrică ar trebui să primească spre cinci miliarde de lei în total, iar furnizorii de gaze naturale undeva la 400 de milioane de lei.

Asociația furnizorilor (AFEER) și pe cea a companiilor de utilități (ACUE) nu au putut indica exact sumele, dar estimarea este tot de ordinul miliardelor de lei. Ambele entități susțin că blocajul este la nivelul ANRE.

În total, sumele avizate de ANRE se ridică la 25,9 miliarde de lei, de la debutul aplicării schemei, din toamna anului 2021 încoace. Ultima lună pentru care s-au făcut decontări de la bugetul de stat a fost martie 2024, dar din noiembrie 2023 și până în prezent nu s-a decontat nimic din sumele destinate acoperirii diferențelor între costul de piață și cel plafonat pentru energia electrică furnizată clienților casnici.