Compania Rompetrol, trimisă în judecată. Acuzaţii grave
Angajaţii companiei Rompetrol Rafinare au ignorat 1,6 milioane de alerte de emisii de gaze şi peste 300 de alte alarme de explozie iminentă. Sunt informaţii din rechizitoriul prin care compania a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă şi neglijenţă, în serviciu în dosarul exploziei de la Petromidia. Atunci, doi oameni au murit iar alţi patru au fost răniţi.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au trimis în judecată companiile Rompetrol Rafinare SA și Rominserv SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluare accidentală și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă, în legătură cu explozia din luna august de la Rafinăria Petromidia, soldată cu decesul a două persoane.
În același dosar, informează AGERPRES, au fost trimise în judecată patru persoane — Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman și Ioan Mărginean, pentru aceleași fapte.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, pe 22 august, în incinta Rafinăriei Petromidia Năvodari, a avut loc o explozie în urma căreia doi angajați ai companiei Rominserv au decedat, iar alți doi au fost răniți.
Angajații efectuau lucrări de reparații la o conductă aparținând SC Rompetrol Rafinare. Conducta transporta distilat de vid, produs rezultat prin încălzirea țițeiului la o temperatură cuprinsă între 360 — 380 grade C.
În urma exploziei, s-a produs un incendiu pentru stingerea căruia au intervenit operatorii Rafinăriei Rompetrol, pompierii civili angajați ai GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol), dar și pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea, înlăturându-se starea de pericol și evitându-se propagarea incendiului.
În cursul urmăririi penale s-a stabilit că, din cauza nesupravegherii lucrărilor ce se efectuau, a funcționării instalațiilor, echipamentelor tehnologice și de tratare și neutralizare menționate în prevederile acordului de mediu și autorizației integrate de mediu, s-a produs un fenomen de poluare accidentală prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice ale aerului din zonă.
Totodată, s-a reținut că atât cele două societăți comerciale, cât și ceilalți inculpați persoane fizice nu au luat măsurile necesare de securitate și sănătate în muncă, împrejurare ce a condus la producerea unor consecințe constând în decesul și vătămarea corporală a patru persoane.
Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Constanța.