MENIU

Cinci tone de artificii şi petarde, confiscate de poliţiştii bucureşteni. Unde erau ascunse

Peste cinci tone de articole pirotehnice care erau transportate de administratorul unei firme într-un depozit neautorizat din Sectorul 4 şi urmau să fie vândute de sărbători au fost descoperite, în Ajunul Crăciunului, de către poliţiştii bucureşteni.

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice din Poliţia Capitalei au găsit, joi seară, în urma unui control, 326 de baxuri de articole pirotehnice din categoriile 1şi 2, în greutate de 5.129 de kilograme.

Articolele pirotehnice erau transportate de administratorul unei societăţi comerciale cu o autoutilitară. Depozit neautorizat din Sectorul 4 unde urmau să fie ţinute articolele pirotehnice a fost sigilat în urma acţiunii, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Capitalei transmis vineri.

Anchetatorii au deschis un dosar pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, administratorul firmei fiind cercetat în stare de libertate, relatează Mediafax.

Poliţia Capitalei menţionează că orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuată de persoane fizice sau juridice, fără a deţine autorizaţia prevăzută de lege, constituie infracţiune. Prin operaţiune cu articole pirotehnice se înţelege nu numai importul, confecţionarea şi vânzarea acestora, ci şi cumpărarea, deţinerea sau folosirea lor.

Conform Legii 126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, în categoria 1 intră articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, iar în categoriile 2, 3 şi 4 sunt cuprinse cele destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni.

În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor, cum ar fi, de exemplu, steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc şi sateliţi.

Deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 sunt interzise din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai dacă iau măsuri de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi vânzarea articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate doar de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an.