MENIU

Cele mai frecvente greșeli pe care le faci când gătești chiftele

Cele mai frecvente greșeli pe care le faci când gătești chiftele

Dacă n-ai atins încă maturitatea culinară, chifteluțele îți pot da groaznice bătăi de cap: fie nu pui suficientă sare, fie nu le prăjeșți cât trebuie, ba îți ies prea tari, ba prea uscate. Dacă vei urma însă câteva sfaturi de bază, munca nu numai că-ţi va fi cu mult ușurată, dar și chiftelele vor fi delicioase! Unde greșești?

Nu pui suficient de multă sare - Chifteluțele trebuie să fie condimentate bine. Cantitatea ideală de sare este de o linguriță la 450 g de carne.

Scoți din compoziție ierburile aromatic - Ierburile aromatice sunt cele care dau savoare chifteluţelor. Fără ele, vei obține niște burgeri simpli. Nu te limita la pătrunjel și busuioc. Combină cu încredere, și după gust, mentă, oregano și măghiran. Un praf de nucșoară va desăvârși aromă.

Pui prea multe ouă crezând că, astfel, vei obține un amestec vâscos - Ouăle nu înmoaie amestecul, ci leagă compoziția. Folosește un ou pentru fiecare jumătate de kilogram de carne. De altfel, ai grijă să nu pui prea multă pâine (pesmet) – o jumătate de cană la 450 g de carne este suficientă.

Amesteci compoziția cu lingură - Când faci chifteluțe, toate ingredientele se pun în vas în același timp, apoi se amestecă folosind degetele. Astfel, carnea nu se va zdrobi.

Modelezi chifteluțele la aceeași dimensiune - Chifteluțele se modelează în funcție de felul de mâncare ales. Pentru ciorbă, se fac bile mici, cât să încapă o dată în gură. Prăjite, trebuie să fie măricele, cu un diametru de 5 cm. Dacă se fac cu sos, trebuie să fie medii – cam 3 cm.

Modelezi chifteluțele cu palmele uscate - Greșit! Când aplici această tehnică, pasta se va lipi de palme și chifteluțele vor fi greu de modelat. Unge-ți palmele cu puțin ulei, apoi dă forma dorită. Prin făină trebuie să fie date, însă, cu palmele uscate.

Foloseșți un blat de lucru murdar - Ai dreptate, când faci chifteluțe, blatul de lucru nu se păstrează curat! Poți să ameliorezi, însă, situația. Spre exemplu, așază o bucată de ziar sau hârtie de copt sub vasul pe care pui chifteluțele și făină. Astfel, vei păstra un mediu de lucru igienic – lucrezi, totuși, cu carne crudă!

Le prăjeșți prea puțin - Chifteluțele trebuie să fie prăjite bine pe ambele părți. Pentru a evita să se lipească una de cealaltă și să rămână marginile crude, când le pui în uleiul încins, depărtează-le ușor cu o paleta. Aplică aceeași metodă și în cazul chiftelutelor cu sos.

Sursa: obiectiv.info