C.E. blochează unele subvenții pentru Cehia, după ce a constatat că premierul se află în conflict de interese
Comisia Europeană a anunțat luni că oprește plata unor subvenții acordate Cehiei după ce a constatat că premierul, care deține un important grup de companii, se află în conflict de interese. Pentru deblocarea fondurilor, executivul comunitar a cerut autorităților de la Praga să înăsprească legislația.
Decizia a fost luată după ce, în urma unui audit publicat în aprilie, executivul comunitar a constatat că premierul Andrej Babis este în conflict de interese întrucât este proprietarului unui uriaş imperiu de afaceri - Agrofert, care beneficiază de finanţare de la UE.
Șeful Guvernului a insistat în repetate rânduri că nu a încălcat nicio lege, după ce şi-a mutat acţiunile deţinute la Agrofert în două entităţi de tip trust fund.
Luni însă, Comisia Europeană a anunţat că, pentru moment, nu va rambursa nicio cheltuială care are legătură cu proiectele europene solicitată de companiile deţinute de trust fund-uri.
”Atât timp cât recomandările formulate în raportul de audit nu sunt implementate, sfătuim autorităţile cehe să nu declare cheltuieli pentru companiile al căror proprietar final sunt trust fund-urile. Acesta este un avertisment”, a transmis executivul comunitar.
Potrivit unui oficial european, C.E. se teme că problema privind conflictul de interese ar putea fi mult mai extinsă și cere modificarea legislației. ”Există o îngrijorare reală că riscurile care au ieşit la lumină în jurul Agrofert ar putea exista şi la alte companii”, a spus acesta.
Postul public de radio din Cehia a informat că executivul comunitar a cerut autorităţilor de la Praga care distribuie fondurile europene să pună la punct un registru al oficialilor publici şi a companiilor pe care le controlează. Lista beneficiarilor de trust fund-uri trebuie să fie trimisă Bruxelles-ului.
Grupul Agrofert este unul din cei mai mari angajatori din Cehia, având activități în agricultură, procesarea de alimente, chimicale şi media. Până acum a primit zeci de milioane de euro sub formă de subvenţii pentru fermieri, care nu au fost vizate de anchetele UE, şi subvenţii pentru proiecte de dezvoltare precum noi tehnologii, în cadrul unor diferite programe europene, potrivit Agerpres.