MENIU

Cât de nociv este pentru sănătate telefonul mobil? Ce se întâmplă în organism atunci când îl folosești în exces

Efectele nocive ale telefonului mobil pot fi multiple. Ce se întâmplă în organism atunci când folosești celularul în exces. 

Efectele nocive ale telefonului mobil pot fi extrem de grave asupra sănătății noastre. Iată care sunt acestea și ce spun specialiștii despre folosirea excesivă a celularului.

Efectele nocive ale telefonului mobil

Telefoanele mobile sunt în zilele noastre de-a dreptul indispensabile. Prin intermediul lor suntem informați în timp real. Majoritatea populație nu ar putea concepe viața fără telefonul mobil.

De ce amorțesc mâinile și picioarele. Când ar trebui să te îngrijoreze acest simptom?

Cu toate acestea, se pare că folosirea acestora produc anumite efecte nocive. Iată șase dintre acestea, provocate de utilizarea telefonului mobil.

Cauzează stres, anxietate și depresie

Câteva studii au asociat utilizarea excesivă a smartphone-urilor cu dependența de alcool, fumat și comportamentul agresiv. Acest lucru ar putea fi atribuit unor complicații de sănătate mintală, cum ar fi stima de sine scăzută și depresia, care vin odată cu dependența de smartphone-uri.

Incapacitatea de a face față stresului și anxietății ar putea duce la un sentiment de deznădejde care ar putea declanșa depresie. Studiile au descoperit că mai mult de două ore petrecute în fața unui ecran, poate declanșa tendințe suicidare la copii, indiferent de tipul de conținut pe care îl consumă, scrie sursa precizată.

Perturbă somnul

Au apus zilele în care adolescenții obișnuiau să adoarmă cu o carte în mână. Acum este un lucru obișnuit dacă smartphone-ul tău este ultimul lucru la care te uiți înainte de culcare și primul lucru pe care îl privești în momentul în care te trezești.

De ce este bine să consumi un ou pe zi: elixir pentru tinerețe

Studiile au indicat că perioadele lungi de expunere la lumina cu lungime de undă scurtă (cum ar fi cea de la smartphone-uri) determină perturbări ale somnului. Somnul adolescentului poate să devină neregulat, scurt și întârziat. Și cum majoritatea școlilor și locurilor de muncă impun indivizilor să se trezească devreme în timpul zilei, ritmul circadian este perturbat.

Ritmul circadian reprezintă ciclul de aproximativ 24 de ore care are loc la nivel fizic, mental şi comportamental, ca răspuns al organismului la alternanţa lumina-întuneric din mediul înconjurător. Ritmul circadian este specific tuturor organismelor cu viaţă, de la vietăţi unicelulare până la om, scrie anatomie.romedic.ro.

Obiceiuri inutile care îți consumă energia. Sigur și tu le ai. Iată la ce trebuie să renunți

Este important să rețineți că ritmul circadian determină nu doar cicluri de somn-veghe, ci, de asemenea, și eliberarea de hormoni, obiceiurile alimentare și digestia, temperatura corpului, și alte funcții importante ale corpului. Prin urmare, utilizarea smartphone-ului nu vă perturbă doar tiparele de somn, ci și starea generală de sănătate.

Scade atenția, concentrarea, și performanța academică

Smartphone-urile ar putea fi cauza rezultatelor slabe la învățătură. Cercetările au descoperit că doar prezența smartphone-urilor din jurul nostru poate provoca scăderea nivelului nostru de concentrare și atenție.

Acest lucru este valabil chiar și atunci când oamenii doar își verifică telefoanele. În sfera educațională, acest lucru se traduce printr-o înțelegere redusă a materiilor de învățare și înțelegere. Mai ales dacă smartphone-urile sunt folosite în timp ce se predă ceva.

Afectează postura

Având în vedere frecvența cu care ne uităm în telefoanele noastre este evident că acest lucru ne poate afecta negativ postura. Studiile au constatat că postura tipică a gâtului, atunci când ne uităm în telefonul mobil, poate provoca, pe termen lung, leziuni ale structurii coloanei vertebrale cervicale și lombare, precum și ale ligamentelor.

Plante pe care trebuie să le ai în casă. Iată ce se întâmplă dacă le ții în locuința ta

Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la modificări ale formei și biomecanicii coastelor (sub care plămânul se contractă și se extinde), ducând la probleme de respirație. Din acest motiv, postura greșită poate cauza probleme respiratorii.

Ne afectează văzul

Pe lângă faptul că afectează vederea, utilizarea prelungită a smartphone-ului poate provoca iritații, uscăciune și roșeață la nivelul ochilor.

Oftalmologii spun că persoanele dependente de smartphone au un risc crescut de leziuni oculare. Aceștia avertizează că utilizarea excesivă a telefoanelor, dar și a altor dispozitive, cum ar fi computere, tablete și televizoare cu ecran plat, pot duce la afecțiuni oculare pe termen lung.

Remediul natural pentru articulații. Scapi de dureri în câteva zile

Ar putea crește riscul de cancer

Cancerul este una dintre cele mai mari preocupări pe care oamenii le au atunci când vorbesc sau citesc despre utilizarea excesivă a telefonului mobil. Motivele lor de îngrijorare pot fi cu adevărat reale. Telefoanele mobile emit unde radio care pot fi absorbite de țesuturile care sunt aproape de zona de contact. Această formă de radiații este posibil cancerigenă, deși trebuie efectuate studii suplimentare pentru a înțelege amploarea completă a efectelor sale.

Mai multe articole despre:
telefon mobil efecte sanatate