MENIU

Când nu este bine să iei anticoncepționalele?

<p>C&acirc;nd nu este bine să iei anticoncepționalele?</p>

Una dintre metodele de contracepție la îndemână, anticoncepționalele vin „la pachet“ cu o serie de contraindicații.

Chiar dacă există multe denumiri comerciale pentru anticoncepționale, majoritatea conține la bază aceleași substanțe.

"Administrarea de contraceptive orale trebuie să înceapă întotdeauna cu un control ginecologic riguros și analize medicale (istoric personal și familial, control al sânilor, probe renale și hepatice, teste pentru coagularea sângelui). Există și situații în care nu se recomandă deloc anticoncepționalele orale combinate: dacă există în familie cazuri de bolie cerebrale, preinfarct, accident vascular cerebral, boli intestinale, astm, epilepsie, lupus, sindrom vertiginos sau angină pectorală", a declarat Dr. Horațiu Haradja, medic specialist obstetrică-ginecologie, Clinica Donna Medical Center, București.

În concentrații diferite, în funcție de fiecare produs în parte, pastilele au în compoziție estrogen și progesteron, hormoni naturali din corpul feminini. Deși un număr mare de femei pot apela la tratamentul cu contraceptive orale, există situații când administrarea lor, fără indicația medicului ginecolog, poate afecta sănătății.

Aşadar, anticoncepționalele nu sunt recomandate femeilor care au antecedente de tromboză vasculară (tendința sângelui de a se coagula mai rapid), întrucât pastilele cresc riscul de apariție a formării cheagurilor de sânge (cunoscute sub denumirea de trombi), scrie clickpentrufemei.ro.

Administrarea pilulelor în aceste cazuri face ca riscul de apariția a accidentului vascular cerebral, a trombozei venoase profunde, a infarctului miocardic și a embolismului pulmonar să fie mai ridicat.

Femeilor care suferă de afecțiuni hepatice grave, tulburări metabolice sau boli renale nu le este indicat tratamentul cu anticoncepționale.

De exemplu în cazul afecțiunilor ficatului, pilulele orale pot modifica valorile enzimelor hepatice, factor ce predispune la tumori canceroase (atât benigne, cât și maligne).

Din categoria femeilor cărora le este contraindicat tratamentul cu anticoncepționale fac parte și cele care fumează. Aceste viciu crește oricum riscul de apariție a accidentelor vasculare și a celor arteriale, așa că administrarea în paralel a acestui tip de contraceptive nu face altceva decât să favorizeze și mai mult bolile de inimă.