MENIU

Anunț important pentru fermieri. În ce condiții își vor putea amâna plata ratelor?

Specialitșii nu sunt convinși că este vorba de o măsură eficientă

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a aprobat suspendarea datoriilor la bănci pentru fermieri. Este vestea care îi bucură pe mulți agricultori care au suferit pierderi majore în acest an din cauza secetei și care au ajuns să facă împrumuturi pentru a reuși să-și acopere din cheltuieli. 

Ministerul Agriculturii a anunțat că a agreat cu fermierii, băncile și distribuitorii de inputuri agricole o formă finală a legislației pentru sprijinirea fermierilor care au acumulat datorii.

Procesul-verbal încheiat în urma discuțiilor care au avut loc pe marginea propunerii de modificare a OUG 4/2024 și OUG 7/2024. Una dintre modificări este că suspendarea ratelor se va putea face ratelor și a datoriilor până la 1 august 2025, față de propunerea inițială, 31 decembrie 2025.

Mai mult, în cazul inputurilor agricole achiziționate cu discount, aceste beneficii nu se vor pierde dacă fermierii achită contravaloarea achizițiilor până la finalul anului, potrivit Realitatea Plus

 

În ce condiții se poate face suspendarea plăți datoriilor:

a) solicitarea de suspendare înaintată către creditori este însoțită de copia procesului – verbal/proceselor – verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiat/încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2023 si primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anul agricol octombrie 2023 – septembrie 2024, într-un procent de afectare a culturilor de 50% grad de calamitate reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate.

b) dobânda la credite percepută de creditor de la debitor este mai mare de 2,5% + ROBOR la 3 luni pentru creditele în lei și 2% + EURIBOR la 3 luni pentru creditele în valută, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență

2. Dacă fermierii își achită, până la data de 31.12.2024, obligațiile de plată aferente contractelor aflate în derulare, nu se vor percepe dobânzi, penalități, majorări de întârziere sau alte costuri similare .

3. În cazul beneficiarilor prezintă acte oficiale că le-au fost afectate culturile cu peste 50% se poate acorda ajutorul de stat.

 

4. Bugetul schemei de ajutor de stat este de maximum 1.861,5 milioane lei.

5. Fermierii pot utiliza creditul în limita garanției de 100% pentru partea de garantare pentru care vor accesa un credit cu dobândă de 1.95% + ROBOR sau poate fi utilizat in sistem dual, atât pentru ROBOR, cât și pentru garantare în cuantumul sumei de 280.000 euro.

6. Măsura suspendării executărilor silite se va aplica pe întreg lanțul valoric, fermieri – distribuitori – producători / furnizori, la cerere.

7. Pe întregul lanț valoric, până la data de 31.12.2024, obligațiile de plată aferente contractelor aflate în derulare, nu se vor percepe dobânzi, penalități, majorări de întârziere sau alte costuri similare.