MENIU

Ar fi putut viața exista pe Lună? Specialiștii au ajuns la o concluzie interesantă

Un studiu publicat în jurnalul Astrobiology arată că deşi astăzi Luna nu poate susţine viaţa, în trecutul îndepărtat, satelitul nostru natural ar fi putut fi locuibil. Cum e posibil?

Autorii acestui studiu controversat susțin că viața pe Lună ar fi fost posibilă în două perioade în care ar fi fost îndeplinite condițiile care ar fi putut face viața așa cum o știm noi, posibilă pe Lună.

„Dacă în perioadele timpurii ale Lunii a fost prezentă apa lichidă și o atmosferă corespunzătoare pentru o perioadă mai lungă de timp, credem că suprafața lunară ar fi fost locuibilă temporar", a declarat Dirk Schulze-Makuch, coautor al studiului.

Luna ar fi putut fi locuibilă

Printre elementele care ar putea face dintr-o planetă un loc favorabil vieții se numără: apa lichidă, o atmosferă care ar putea ajuta la menținerea stabilității apei, un câmp magnetic care oferă protecție împotriva radiațiilor solare și cosmice și compuși organici.

În acest senes, ceretătorii susțin că acum câteva miliarde de ani, suprafața Lunii ar fi putut avea apă lichidă. De asemenea, aceștia mai precizează că Luna a avut o perioadă lungă de timp în care a fost un ocean de magmă, care arunca gaze în cer. Iar aceste gaze ar fi putut crea o atmosferă.

Iar ce-a de-a doua perioadă în care Luna ar fi putut găzdui viața, a avut loc acum 3,5 miliarde de ani. Cercetătorii spun că perioada respectivă ar fi fost marcată de o activitate vulcanică intensă, care ar fi putut crea o atmosferă și mai densă, cu mai multă apă pe suprafața lunară.

Așadar, viața pe Lună ar fi fost posibilă având în vedere că apa lichidă a existat timp de 70 de milioane de ani în această perioadă și mai ales că a fost însoțită și de un câmp magnetic, care ar fi protejat Luna de vânturile solare.

Sursa

Mai multe articole despre:
viaţă pământ lună